Programul de vizitare este între orele 09.00 – 17.00, accesul fiind gratuit.
1. PALATUL CULTURAL ARAD (Piata G. Enescu 1)
Expozitia de Arheologie – Vitrina cu poveşti, atelier pentru copiii între 5-12 ani
Orar ateliere: 9.15 – 10.00; 10.15-11.00; 11.15-12.00; 12.15-13.00; 13.15-14.00
Vitrina cu poveşti este activitatea educaţională propusă de muzeul nostru cu prilejul desfăşurării evenimentului Ziua COPILULUI LA MUZEUL din Arad.
Vitrina cu poveşti spune povestea unui obiect din muzeu, un obiect a cărui utilitate este de mult uitată. Copiii reconstituie, atât istoria, cât şi drumul parcurs de obiect de la proprietar până în vitrina muzeului prin activităţi de tipul cu mâinile pe obiecte şi atelier de desen. Activitatea, ce se adresează copiilor între 5 şi 12 ani, stârneşte curiozitatea şi imaginaţia celor mici faţă de obiectele din muzeu, iar poveştile ilustrate de aceştia prin desen vor fi expuse la Complexul Muzeal Arad, expoziţia de arheologie-istorie.
Daca optati pentru un atelier, vă rugăm să ne contactati până joi, 31 mai, ora 15.00 la tel. 0257.281.847, precizând numele grădiniței/școlii, numele cadrului didactic coordonator, adresa de contact (telefon si e-mail).
Cadrele didactice sunt rugate să inscrie un număr de maxim 25 prescolari/elevi la atelier, iar copiii să aducă creioane colorate/alte materiale necesare pentru desen.
Expoziţia Ştiinţele Naturii – Expoziţia Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal.
O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Vechimea pieselor este dovedită de etichetele originale care s-au păstrat în mare parte. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică.
Gimnaziul Superior Regal din Arad, în prezent Colegiul Naţional “Moise Nicoară”, a primit importante donaţii de piese zoologice, naturalizate, în perioada 1870-1900. Personalităţi locale, precum Primarul Atzel Peter, Lejteny Sandor, contele Wenkheim, au contribuit la acumularea unui valoros patrimoniu faunistic provenit din zona Aradului, păstrat în cabinetele specializate ale şcolii. Păsări precum pelicanii, dropiile, cocorii, mierla albastră, care au dispărut din zona judeţului Arad, păsări răpitoare, păsări de pădure – unele de foarte mici dimensiuni, păsări exotice, mamifere carnivore, mamifere rozătoare, păsări de baltă şi nu în ultimul rând peşti exotici – excepţional conservaţi, mamifere exotice, ornitorinc şi tatu sau felurite tipuri de testoase, pot fi admirate în expoziţia deschisă la Secţia de Ştiinţe Naturale a Complexului Muzeal Arad.
Sala de expoziţii temporare -Festivalul European de Fotografie.
Expoziţie Fotoclub „Pozitiv” Cernăuţi (Ucraina)
Organizatori: Fotoclub Arad
2. MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
Mari maeştrii ai picturii româneşti moderne în colecţia Muzeului de Artă:
Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Petraşcu, Tonitza, Iser,
Ressu, Dărăscu, Steriadi, Şirato
O selecţie în colecţia de artă românească a Complexului Muzeal Arad, mai precis asupra artei moderne şi interbelice, are drept rezultat alăturarea pe simeză a unor lucrări reprezentative pentru pictura sfârşitului de secol XIX şi cea din prima jumătate a secolului XX.
Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu sunt nume cap de afiş, re/integrate artei europene. Alţi pictori, la rândul lor maeştri şi formatori de şcoală, precum Camil Ressu, Iosif Iser, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Francisc Şirato sunt prezenţi prin lucrări care multă vreme nu au mai fost văzute de către publicul Muzeului de Artă.
Expozitia poate fi vizitata gratuit până in 10 iunie!
Proiect european Et Lettera.
Workshop judeţean pentru elevii din ciclul primar.
Organizator: Biblioteca Judeţeană AD Xenopol Arad
3. SALA CLIO (str. Horea 10)
Expoziţie de artă plastică Şcoala Populară de artă.
Organizatori: Şcoala Populară de artă
4. MUZEUL ORAŞULUI LIPOVA (Lipova, str. N. Bălcescu 21)
Expoziţia de pictură a Cercului “Atelierul fanteziei” al Clubului copiiilor Lipova
Culori. Culori. Vesele culori
Expozitia permanentă a muzeului
5. MUZEUL MEMORIAL „Ioan Slavici şi Emil Monţia” ŞIRIA
(str. Regimentul de Infanterie 85, nr. 150)
EXPOZIŢIA SLAVICI
Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde patru săli în care, prin fotografii, manuscrise, carţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia. De o valoare documentară dar şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880-1883 pe când acesta se afla la Bucureşti, găzduindu-l pe Mihai Eminescu.
Casa modestă a părinţilor săi, Savu şi Elena Slavici săi nu mai există, doar o placă de marmură, aşezată de Uniunea Scriitorilor la comemorarea a 25 de ani de la moartea scriitorului (1950), indică uliţa pe care se afla casa lui Ioan Slavici în Şiria.
EXPOZIŢIA MONŢIA
În cadrul cadrul muzeului arădean, în anul 1970, a fost amenajată şi expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului Emil Monţia (1882 – 1965), stabilit la Şiria începând cu 1906. A fost reconstituită camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!