Tricolorul a fost susținut de nu mai puțin de 100 de copii, îmbrăcați cu toții în porturi populare specifice județului. Imaginea a fost una impresionantă, marcându-se astfel într-un mod deosebit Ziua Drapelului.
Manifestările au fost organizate de Instituția Prefectului Județului Arad marți, 26 iunie, având loc sfințirea tricolorului și mai apoi înălțarea acestuia pe catarg, după ce cu o seară înainte a fost coborât în bernă. După sfințire și înălțare, prefectul Florentina Horgea a dat citire mesajului transmis de ministrul de interne, Carmen Dan, iar mai apoi celor prezenți li s-a prezentat un scurt istoric al drapelului, de către reprezentanții Complexului Muzeal Arad. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii comune.
Despre tricolor
Conform unei legende foarte răspândite, culorile roșu, galben și albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol propriu, sau de alții pentru a-i desemna pe aceștia. Aceste culori se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor, însă deoarece până la începutul secolului XIX, conștiința de a forma un neam nu exista decât la câțiva cărturari, precum Grigore Ureche, ele nu erau folosite pentru a îi identifica specific pe români, iar steagurile țărilor românești, până în al doilea deceniu al secolului XIX, erau cele moștenite din Evul Mediu, cu o simbolistică heraldică fără legături cu ideea modernă de „națiune”.
Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX. Astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în canafuri și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația „Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!