Centrul de Studii Iudaice „ACADEMICIAN NICOLAE CAJAL”, din cadrul Universităţii de Vest „VASILE GOLDIŞ” din Arad, având colaborarea Comunității evreilor din Arad, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural al Judeţului Arad, cu sprijinul Asociației „Arad Capitală Culturală Europeană 2021”, al Primăriei Arad şi Inspectoratului Şcolar judeţean, au organizat într-un spaţiu deosebit de primitor – Sala „Regele Ferdinand”, din cadrul Primăriei Arad – o manifestare complexă menită a comemora ZIUA HOLOCAUSTULUI în România.
Prin HG nr. 672 / 5 mai 2004 se instituie ziua de 9 octombrie ca „Ziua holocaustului” în România. Cu acest prilej, se menţionează în HG., „vor fi organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică”.
Centrul de Studii Iudaice „ACADEMICIAN NICOLAE CAJAL”, a fost inaugurat în anul 2003, în prezenţa Ambasadorului statului Israel din acea perioadă, Rodica Radian Gordon, iar în anul următor îşi amenaja un sediu stabil, cu sprijinul Comunităţii evreilor din Arad, în clădirea acesteia, spaţiu bine dotat printr-o investiţie a Universităţii. Astfel, în 2004, centrul nostru a comemorat – încă din primul an – Ziua Holocastului, iar de atunci a făcut-o în fiecare an. De fiecare dată aceste manifestări au început la Cimitirul evreiesc din Arad, printr-un omagiu adus celor care au fost ucişi, fără a avea decât o singură „vină”, de a se fi născut evrei. Ca de fiecare dată, alături de comunitatea evreilor s-au aflat reprezentanţii bisericilor şi cultelor din Arad, reprezentanţi ai principalelor instituţii ale statului, ale Universităţii de Vest „VASILE GOLDIŞ” din Arad – prin Centrul de Studii Iudaice, elevi, tineri.
Anul acesta manifestările au fost mai complexe, deoarece Centrul de Studii Iudaice a organizat – concomitent – o Conferinţă şi o lansare de carte, ambele sub genericul: COMUNITATEA ARĂDEANĂ ŞI ATITUDINEA FAŢĂ DE HOLOCAUST (1940-1944). Este vorba de un proiect, sprijinit financiar de Universitatea de Vest „VASILE GOLDIŞ” şi CJA prin Centrul Cultural Judeţean, coordonat de prof. univ. dr. Marius Grec. Esenţa volumului – o culegere de articole – este dată de toate articolele publicate, care scot în evidenţă o idee centrală: deşi legislaţia statului român din acea perioadă a fost una anti-evreiască, iar autorităţile erau obligate să o pună în aplicare, comunitatea arădeană, a unui Arad multicultural, multietnic, multiconfesional – în cea mai mai mare parte a ei a respins „de facto” această legislaţie, încercând – fiecare prin metodele şi posibilităţile pe care le aveau – să ocrotească comunitatea evreiască de abuzuri, de excesele legislative, de deportări etc. Valoarea volumului, lansat acum, este dată şi de numeroasele documente prezentate – unele dintre ele interpretate şi care atestă situaţia evreilor din Arad, în anii războiului mondial, dar şi cum s-au raportat concetăţenii acestora la această realitate.
Astfel, în Sala „Regele Ferdinand” din cadrul Primăriei municipiului Arad, la ora 13,00, în faţa unui public foarte numeros, aşa cum nu a mai fost niciodată în acea sală – toate locurile au fost ocupate, atât la parter, cât și la etaj – participanţii, în majoritate tineri: elevi de la Colegiul Naţional „MOISE NICOARĂ”, Colegiul Naţional „PREPARANDIA-DIMITRIE ŢICHINDEAL”, Liceul de Artă „SABIN DRĂGOI” (peste 200 de elevi – însoţiţi de profesorii lor de istorie), studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe socio-umane (UVVG Arad), reprezenţanti a numeroase instituţii de cultură din oraş, istorici şi numeroşi membri ai comunităţii evreilor, în frunte cu preşedintele comunităţii ing. Ionel Schlesinger şi rabinul Avraham Ehrenfeld.
Având în vedere că România va deţine anul viitor Preşedinţia IHRA („INTERNATIONAL HOLOCAUST REMEMBRANCE ALLIANCE”): „Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului”, activitatea centrului din acest an se poate considera a fi un preambul pentru numeroasele activităţi care se vor desfăşura pe această temă, a holocaustului, a antisemitismului, xenofobiei, discriminarii, fenomene care nu pot fi eradicate decât prin cunoaştere, conştientizare şi dialog real.
Activitatea a fost coordonată de prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, Directorul Centrului de Studii Iudaice şi Coordonator al volumului. O prezenţă aclamată de tineri a fost cea a primarului municipiului Arad, ing. Gheorghe Falcă, care – la câteva minute după începerea evenimentului – a luat loc la masa prezidiului, alături de Preşedintele comunităţii, ing. Ionel Schlesinger, lect. univ. dr. Ioan Stelean Boia – cel care predă la UVVG Arad disciplina „Istoria Holocaustului în Europa” şi prof. univ. dr. Marius Grec.
Preşedintele comunităţii evreilor a prezentat situaţia evreilor arădeni în perioada holocaustului, a dat exemple din propriile lui amintiri, subliniind şi el ideea, că arădenii s-au străduit, indiferent de naţionalitate, să fie alături de evrei – concetăţenii lor.
Primarul Gheorghe Falcă, a recunoscut că el nu este arădean prin origine, dar a devenit arădean, adept al dialogului constructiv, al armoniei cetăţeneşti, indiferent de religie, limbă maternă, concepţie. Aradul poate fi un exemplu din acest punct de vedere, spunea primarul, subliniind că acesta este şi unul dintre motivele pentru care Aradul şi-a depus candidatura la competiţia de Capitală culturală europeană 2021.
Ioan Stelean Boia a avut un discurs de istoric profesionist, încercând să clarifice şi să corecteze unele teze istorice greşite sau voit interpretate eronat, legate de cel de-al II lea război mondial, Antonescu, legionari, holocaust. La final, coordonatorul volumului, Marius Ioan Grec, a prezentat autorii articolelor: Ionel Schlesinger – preşedintele comunităţii evreilor din Arad, Ioan Stelean Boia – UVVG Arad, Lucian Petru Mureşan – Asociaţia „Arad – Capitală culturală europeană 2021”, Felicia Valdmann – Centrul de Studii ebraice de la Universitatea Bucuresti, Radu Alexandru Hord – UVVG Arad, Emil Arbonie – istoric, Centrul de studii „Ioan Slavici”, UVVG Arad şi coordonatorul volumului, Marius Ioan Grec – Directorul Centrului de Studii iudaice „Academician Nicolae Cajal” din cadrul UVVG din Arad.
Prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, Directorul Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” şi coordonator al volumului, a declarat: „În fiecare an, Centrul de Studii Iudaice, la data de 9 octombrie, comemorează Ziua Holocaustului, o zi care a fost stabilită în urmă cu câțiva ani, prin Hotărâre de Guvern, o zi în care se comemorează cele peste 6 milioane de victime ale Celui de-al Doilea Război Mondial. În acest an, evenimentul s-a desfăşurat într-un spațiu deosebit, este vorba despre Sala „Regele Ferdinand” din cadrul Primăriei Arad și am asistat la un proiect mai complex inițiat de Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” care funcţionează în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, cu sprijinul Asociaţiei „Arad – Capitală europeană 2021” și al Primăriei Arad. A fost vorba despre o conferință și lansarea unui volum cu acelaşi titlu, „Comunitatea arădeană și atitudinea față de holocaust (1940-1944)”. La sfârșitul anului trecut, Universitatea noastră era vizitată de unul dintre cei mai importanți strategi și politologi din lume, de origine evreu, născut la Arad, în prezent cetățean american, Edward Luttwak. Dumnealui, alături de familie, părăsea Aradul în condițiile Celui de-al Doilea Război Mondial, la vârsta fragedă de 5 ani. A revenit în Arad după zeci de ani.
Universitatea noastră i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa și în acele momente renumitul strateg spunea că atât el, cât și familia lui au fost protejați de concetățenii arădeni. Aradul are o situație specială: deși legislația în România anilor Celui de-al Doilea Război Mondial era anti-evreiască, comunitatea arădeană și-a protejat concetățenii evrei. Aceasta a fost de fapt esența acestui volum și a acestei conferinţe, modul în care comunitatea Aradului a știut să aibă grijă de concetățeanul evreu, pe care îl cunoștea de atâta timp. Este o lucrare, culegere de studii pe care am avut bucuria să o coordonez. A fost o manifestare adresată – în primul rând tinerilor, dar nu numai lor – care şi-a propus să scoată în evidenţă că, într-o lume plină de frământări – care pot genera conflicte sângeroase – înţelegerea spiritualităţii celui de lângă tine, care poate fi diferit în concepţii religioase, atitudini, obiceiuri, are însă foarte multe în comun cu tine, doar trebuie sa-l cunoşti, să te laşi cunoscut şi să crezi, cu adevărat în dialog, pentru o cunoaştere reală. Acestea sunt adevăratele căi de mediere şi căi de menţinere a bunei convieţuiri”.
Ionel Schlesinger, președintele Comunităţii Evreilor din Arad, a precizat: „Apreciem iniţiativa Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” de a onora acest eveniment, de a marca această zi de comemorare a victimelor holocaustului într-un mod care trebuie adus la cunoștință celor care încă nu știu despre ce este vorba. Mă bucur că au fost prezenți foarte mulți tineri la acest eveniment, care s-ar putea ca pentru prima dată să fie documentaţi privind această dificilă și mult discutată problemă a holocaustului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!