ARAD. 14 voturi „pentru”. Cele ale Puterii – PDL, UDMR şi PPDD. 9 voturi „împotrivă”. Toate cele ale Opoziţiei – PSD-PNL. Nicio surpriză la momentul votării bugetului general al Municipiului Arad. Dar multe orgolii şi multe sentimente. Sau mai exact, o oră şi mai bine de discuţii despre cine vrea binele Aradului. Banii au contat foarte puţin, deşi despre sumele aflate la dispoziţia Aradului a fost vorba. S-a argumentat şi contra-argumentat mult. N-a fost nici măcar o voce care să nu fi susţinut că ce a propus e spre binele Aradului şi al arădenilor.
Am contabilizat pe puţin 33 de intervenţii ale primarului la momentul dezbaterii pe buget. Şi cel puţin 50 de amendamente, ale Puterii şi ale Opoziţiei. Unele despre care se ştia încă de la dezbaterile pe comisii. Altele aduse ca surprize. Şi multe, prea multe lecţii despre eleganţă, pregătire de specialitate, bun simţ şi… dăruire.
Amendamentele Puterii au trecut toate, cu câteva voturi împotrivă sau cu câteva abţineri ale Opoziţiei. Cele ale USL nu au trecut. Niciunul. Unele dintre cele ale lui Ionel Ciupe au atins chiar recordul de a nu aduna nici măcar voturile colegilor.
De surprize la vot au avut parte doar amendamentele propuse de consilierul Puterii, Cătălin Lazurcă, care a dovedit, încă o dată, că vrea să joace, din când în când, de unul singur. Iar colegii l-au lăsat. În cele din urmă, după mai bine de o oră de dezbateri, elegante în limbaj, am spune, bugetul a trecut cam aşa cum şi l-a imaginat executivul. Un buget mai subţire decât anul trecut şi cu mai puţine investiţii.
Amendamentele au curs în şedinţa CLM. Cele pregătite de Putere au venit doar să completeze schiţa de buget iniţială. Cele ale lui Lazurcă au avut o direcţie clară – o altfel de cultură decât cea niţel îndoielnică sponsorizată de Primăria Arad – dar nu şi-au atins ţinta. A lui Ionel Ciupe au făcut însă deliciul sălii, căci alesul a propus… marea cu sarea, fără a se documenta dacă nu cumva propunerile sale au fost legiferate deja de CLM. Fapt taxat rapid de primar, în intervenţiile sale de la fiecare amendament. Propuneri magistrale, utile Aradului şi cel puţin niţel megalomane, am spune, venite din partea lui Ciupe, cum ar fi realizarea a trei pasaje subterane pentru pietoni pe o lungime de doi kilometri, au reuşit, în cele din urmă, să nu atragă nici măcar un vot „pentru”. Aşa, cu zero voturi „pentru” un amendament, s-au încheiat şi propunerile de modificare ale bugetului făcute de liberalul Ciupe. Dar asupra amendamentelor aduse de fiecare ales în şedinţa CLM vom reveni în numărul viitor.
Mai tari la excedent
Ar trebui poate a fi menţionat faptul că cele mai disputate dintre amendamente nu au fost cele de la buget ci cele de la repartizarea excedentului bugetar din 2012 , au aparţinut Opoziţiei şi au fost pregătite din timp. Nu suficient, a fost de părere primarului, care i-a acuzat pe aleşii Opoziţiei că nu au studiat legea pentru că ar fi aflat că propunerile lor sunt în afara ei, deci nu pot fi aplicate.
A fost vorba de propunerea de a aloca 7 milioane de lei pentru achiziţionarea Teatrului Hirschl şi alte 9 milioane de lei pentru achiziţionarea sediului actual al Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu. Bani care ar fi dovedit că le pasă cu adevărat aleşilor de şcoală şi de cultură, a spus Ghilinţă, cel care a dat citire amendamentelor. Şi care ar înghiţi toţi banii dedicaţi învăţământului, dacă ar fi legal, ceea ce nu este, pentru că legea nu permite decât achiziţionarea imobilelor monument istoric, a fost de părere edilul. Dar şi asupra acestei lungi discuţii vom reveni, desigur.
Fără laptopuri scumpe
Aleşii s-au străduit să arate, din toate puterile lor, fie că a fost vorba de edil, fie de consilieri, că le pasă de arădeni. Fapt deloc surpinzător când eşti în politică. Poate singura surpriză au fost că s-au arătat de acord cu unul (doar unul) dintre amendamentele lui Cătălin Lazurcă, şi au decis să-și taie din banii destinaţi achiziţionării de laptopuri pentru ei.
Definiţiile bugetului
Dincolo de voturi, care au curs, mai toate conform aşteptărilor, şi dincolo de propunerile, care nu au ieşit nici ele din sfera normalului, cu mici excepţii, au rămas concluziile aleşilor. Pentru USL, Ghilinţă a catalogat bugetul drept unul „clientelar, arogant, dezechilibrat şi îndreptat împotriva cerinţelor cetăţenilor”. Pentru Puterea locală, Gheorghe Falcă a conturat bugetul drept unul „diminuat faţă de anul trecut, pentru că nu mai sunt sursele naţionale, cu care Aradul era obişnuit”. După ziua orgoliilor şi împărţirea sumelor pe capitole, au rămas doar banii pe care Aradul ar trebui să-i gospodărească cât mai bine. Dar acesta este un alt capitol, ce începe de azi.
CITESTE SI:
Razboiul cu Prefectura, pe ordinea de zi a CLM
Citiți principiile noastre de moderare aici!