În fiecare an, pe 31 mai, se celebrează Ziua Mondială Fără Tutun, pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) atrase de consumul de tutun și a stimula modificări comportamentale și contramăsuri legislative specifice. În 2018 atenția se îndreaptă către ucigașul nr.1 al omenirii – bolile cardiovasculare (BCV), pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.
„Tema Zilei Mondiale Fără Tutun din acest an este «Tutunul şi bolile cardiovasculare». Ne concentrăm pe bolile asociate fumatului, cu scopul de a spori conștientizarea riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, accidentul vascular cerebral și alte boli ale aparatului ciculator – reprezentând în ansamblu principala cauză de deces în lume” – precizează Constantin Cătană, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Cazuri de boală
Conform Compartimentului de Statistică și Informatică în Sănătate Publică din cadrul instituţiei, în județul nostru, dintre bolile cardiovasculare, o pondere semnificativă au avut-o la sfârşitul anului 2017 următoarele afecţiuni: bolile aparatului circulator (12.332 de cazuri noi), bolile hipertensive (3.344 de cazuri noi), şi bolile cerebrovasculare (2.289 de cazuri noi).
„Cel mai frecvent agent etiologic implicat în apariţia cancerului pulmonar este reprezentat de fumat – activ dar, uneori, şi pasiv. În judeţul Arad, incidenţa cancerului bronhopulmonar, pentru anul 2016, a fost de 236 cazuri, în timp ce în anul 2017 au fost diagnosticate un număr de 180 cazuri de cancer bronhopulmonar” – explică directorul DSP Arad.
Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, Direcţia de Sănătate Publică organizează în perioada 28-31 mai 2018 acţiuni de informare, educare şi comunicare, împreună cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari la societăţi comerciale şi la unităţi de învăţamânt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!