Școlile din județul Arad au luat și ele parte la campania națională, la îndemnul Ministerului Educației. În toate școlile, programul zilei de marți a fost modificat în așa fel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii.
„În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text”, spune Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.
Majoritatea școlilor din județ s-au conformat și au acceptat „provocarea”, elevii aducându-și cărțile preferate de acasă. La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, de pildă, elevii clasei a IX-a B, „au pătruns în lumea minunată și plină de mister a cărților”. Elevii au aflat motivul pentru care a fost aleasă data de 15 februarie, reprezentând și ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.
„Rolul școlii devine esențial în a cultiva lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial. Fiecare elev a citit încercând să trezească interesul celor prezenți. Elevii au fost încurajați să împrumute cărțile ale căror fragmente le-au citit”, spun cei de la „Alimentar”.
Nici în școlile din județ, Ziua Națională a Lecturii nu a fost uitată.
„Minutele parcă s-au scurs mult prea repede, iar interesul elevilor a fost mare, astfel încât după această experiență frumoasă ei și-au împrumutat cărțile unii altora acasă. (…) Deconectați parcă de rutina cotidiană și de lumea virtuală în care tot mai mulți ne petrecem timpul, copiii au redescoperit bucuria de a ține o carte în mână și de a cunoaște taina conținutului”, spune prof. Paul Krizner, directorul școlii din Grăniceri.
Conform unui raport al Eurostat, dat publicității anul trecut, doar 6,5% dintre români cumpără cel puțin o carte anual, iar prin „Ziua Națională a Lecturii” se speră la promovarea lecturii „ca obicei cotidian”.
Citește și:
Pășind „Printre File de Carte”, de Ziua Națională a Lecturii
Trimite articolul
XDouă cărți despre Arad pentru biblioteca oricărui arădean disponibile acum și în format clasic tipărite pe hârtie la:
https://mybestseller.ro/librarie/aradzone/