În anul 1918, Aradul devenea centrul Transilvaniei, mai cu seamă prin activitatea Consiliului Naţional Român Central. Un rol important l-au avut, de asemenea, ostaşii întorşi de pe front şi Gărzile Naţionale Române, care asigurau ordinea şi liniştea publică. Dintre oamenii politici arădeni, care au pregătit Unirea Transilvaniei cu România în anul 1918, s-au remarcat Vasile Goldiş, Ioan Suciu şi Ştefan Cicio-Pop. Ei au fost membrii marcanţi ai Consiliului Naţional Român Central şi s-au ocupat de pregătirea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, la care au participat 1.228 de delegaţi şi 100.000 de români din întreaga Transilvanie.
În Sala Unirii
Sala Unirii a Complexului Muzeal Arad, ilustrează desăvârşirea procesului de constituire a statului naţional român, subliniind rolul marcant al Aradului, în cursul lunii noiembrie a anului 1918, pentru organizarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Steaguri, arme, decoraţii, acte oficiale, documente, fotografii de epocă, obiecte personale, oglindesc pe deplin marele efort desfăşurat de oraşul nostru în vederea pregătirii şi realizării marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918.
Sala Unirii (Expoziția de istorie/Palatul Cultural, etaj 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) – Marți-Duminică: 09.00-17.00, intrarea liberă în perioada 24-29 noiembrie.
La mulţi ani, România!
Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Complexul Muzeal Arad este organizatorul și co-organizatorul unor evenimente culturale pentru publicul arădean, dar și pentru voluntarii străini din Arad.
Proiectele educaționale ale Departamentul de relații publice și educație a muzeului arădean, pornind de la conceptul istoria care te atinge, oferă copiilor și tinerilor o întâlnire interactivă cu istoria, prin intermediul obiectele din muzeu. Proiectele sunt implementate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Arad – Departamentul Istorie.
Proiectul educațional La mulți ani, România! propune preșcolarilor, elevilor și cadrelor didactice ateliere interactive de tipul ”cu mâinile pe obiecte”, cu atelier de creație pentru copii. Cântecele, poeziile, felicitările, stegulețele și cocardele tricolore, confecționate în atelierele de la muzeu, sunt cadourile pe care cei mici le pregătesc României. La activitățile educaționale, participă preșcolarii de la PP1 Arad și Grădinița Gulliver Arad, respectiv elevii școlilor CN Vasile Goldiș Arad, Liceul Pedagogic Arad și Liceul de arte Sabin Drăgoi Arad.
Proiectul educațional Locuri care au scris istoria – Arad 1918, realizat în colaborare cu Asociația Educatio Arad și Liceul particular Arad, cu sprijinul Muzeului Memorial Vasile Goldiș, a oferit elevilor și tinerilor voluntari oportunitatea de a descoperi istoria orașului Arad, printr-un tur ghidat, inedit, al clădirilor monument-istoric, unde au avut loc cele mai importante evenimente din noiembrie 1918: Palatul Românul – sediul ziarului Românul, Casa Ștefan Cicio Pop – sediul Consiliului Național Român Central, Palatul Prefecturii Vechi – unde au avut loc tratativele dintre delegația română a CNRC și delegația Consiliului Național maghiar, Seminarul Teologic etc.
La expoziţii
În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Complexul Muzeal Arad este co-organizator al expozițiilor deschise la „Sala Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad: expoziția „Pictură şi document. Monumente arădene în pericol”, vernisată cu prilejul Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Aradul – centru politic al românilor transilvăneni” și expoziția documentară „Participarea arădenilor la primul război mondial și la înfăptuirea României Mari”, vernisată cu prilejul Zilei Naționale, 1 Decembrie, în cadrul festivităților organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad și Primăria Municipiului Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!