Înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior la Arad, a preocupat, în timp, personalităţi de aleasă cultură şi înalt patriotism din această parte de vest a ţării, începând cu cel de numele căruia se leagă actul Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldiş. Strădaniile lor nu au putut deveni realitate, decât după căderea regimului comunist din România în 1989.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”din Arad a fost fondată, la 2 mai 1990, în urma unui miting al tinerilor arădeni, organizat din iniţiativa unui grup de intelectuali, având sprijinul autorităţilor locale, de către un Comitet de Iniţiativă. În baza celor peste 3.000 de adeziuni ale participanţilor, rectorul fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, iniţiatorul manifestaţiei, sprijinit de profesorul Alexandru Roz, au înaintat Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi Guvernului României, respectiv Primului Ministru din acea perioadă, Petre Roman, propunerea de înfiinţare a universităţii, propunere rapid aprobată.
Astăzi, după 22 de ani de existenţă, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a intrat din plin pe ruta a ceea ce se numeşte în literatura timpului „Noua Universitate”, o instituţie de învăţământ superior cu desăvârşire deschisă la bază şi care îşi propune să fie cât mai selectivă la vârf, cu toate implicaţiile care rezultă de aici, rămânând în acelaşi timp o universitate antreprenorială, pusă în slujba comunităţii arădene, comunitate care a contribuit în mod decisiv la înfiinţarea ei.
Patron spiritual
Universitatea a luat numele lui Vasile Goldiş, care devine astfel patronul spiritual al noii universităţi, cel care afirma: „numai instituţiile cultural-educative, în care rolul de bază îl are învăţământul, au menirea de a contribui la afirmarea unui popor într-o democraţie de tip naţional.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!