CHIȘINEU-CRIȘ. Luni, la sediul Primăriei Orașului Chișineu-Criș a avut loc sedința Adunării Generale a Asociaților (AGA) pentru Zona 2 a județului din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (ADISIGD).
Singurul punct pe ordinea de zi a AGA a fost analiza și luarea măsurilor care se impun în situația generată de faptul că operatorul de salubritate desemnat pentru Zona 2 nu prestează serviciul de salubritate al localităților, prin urmare nu respectă contractul. În urmă cu 30 de zile, ADISIGD a transmis operatorului de salubritate de pe zona 2 – Consult Soc Centrum – o notificare de remediere, însă acesta nu s-a conformat, iar primăriile arondate au continuat să se confrunte cu plângeri din partea cetățenilor care au rămas cu deșeurile în fața caselor
În cadrul ședinței de luni, reprezentanții membrilor din Zona 2, care cuprinde orașul Chișineu-Criș și comunele Socodor, Grăniceri, Pilu, Șimand, Mișca, Zerind, Sintea Mare, Sepreuș, Zărand și Olari, au luat act de nerespectarea contractului de către operator și au votat în unanimitate rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Consult Soc Centrum SRL.
“În concret, în ultima perioadă, în orașul Chișineu-Criș și în localitățile din Zona 2, deșeurile nu au fost ridicate conform graficului, au fost întârzieri repetate și cantități mari de deșeuri acumulate atât la persoanele fizice și juridice, cât și în zonele de platforme de colectare (containerele din zona blocurilor de locuințe). Au fost formulate numeroase notificări de încălcare a prevederilor contractuale, dar operatorul nu a înțeles să le remedieze. Situația expusă mai sus este de natură să creeze un potențial pericol pentru sănătatea populației și pentru mediu și, în consecință, hotărârea adoptată astăzi (n.n. luni) de către reprezentanții Zonei 2 va fi comunicată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În acest sens avem sprijinul Instituției Prefectului – Județul Arad, al Consiliului Județean Arad și al ADISIGD Arad. Va fi desemnat un nou operator care să presteze serviciul de salubritate pe perioada situației de urgență, ceea ce estimăm să se realizeze cel târziu până la începutul săptămânii viitoare”, transmite Primăria orașului Chișineu-Criș, în urma ședinței AGA.
Decizie în CJSU
Simona Stan, directorul executiv al ADISIGD, spune că hotărârea AGA va fi comunicată, în cel mai scurt timp, Instituției Prefectului, care urmează să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Ugență (CJSU) în vederea luării unei decizii.
„Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în cursul zilei de miercuri, urmând ca, în urma hotărârii CJSU, primăriile din zona 2 să poată colecta deșeurile în regim propriu, până la organizarea licitației pentru desemnarea unui alt operator de salubritate. Noi am respectat procedurile, am trimis actualului operator notificare de remediere, în urmă cu 30 de zile. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic în acest sens, fapt pentru care s-a votat în AGA rezilierea contractului.”
După hotărârea CJSU, contratul de salubritate pentru zona 2 va fi atribui prin negociere fără publicare, în regim de urgență. În același timp, se va organiza și licitația competitivă, deschisă, în urma căreia contractul de salubritate va fi atribuit pe o perioadă de opt ani. Deocamdată, însă, documentația este în studiu la unitățile administrativ-teritoriale, care urmează să transmită eventualele observații, după care se va intra în procedura de licitație.
Îndeamnă la înțelegere
Între timp, primăriile din zona 2 apelează la înțelegerea și sprijinul cetățenilor, sperând într-o rezolvare cât mai rapidă a situației:
„Apelăm la înțelegerea și sprijinul tuturor cetățenilor orașului Chișineu-Criș, precum și ai comunelor din Zona 2, solicitându-vă întreaga colaborare pentru ca deșeurile să fie depozitate în condiții de siguranță până la momentul colectării, pentru a nu fi răspândite pe domeniul public și pentru reducerea pe cât posibil a volumului acestora (prin presarea ambalajelor din plastic, carton etc). De asemenea, vă solicităm insistent să nu transportați și să nu depozitați deșeuri pe spațiul public din localități sau în afara localităților. Acesta nu este decât un mod de a ne <fura căciula>. Spațiul public este tot al cetățenilor, iar păstrarea curățeniei este în sarcina și beneficiul fiecăruia dintre noi. Avem certitudinea ca vom colabora pentru remedierea de urgență a acestei situații.”
Fără contract
Momentan, sub contractul inițial de salubrizare, încheiat în 2018, se mai află doar zona 1, care cuprinde și municipiul Arad, contract care expiră în aprilie 2023 și pentru care a fost demarată deja procedura de licitație. În restul județului, firmele care au câștigat inițial salubrizarea zonelor 2, 3, 4 și 5 au fost îndepărtate prin reziliere pentru neîndeplinirea atribuțiilor prevăzute în contract. Pe situație de urgență, contractele au fost atribuite prin negociere fără publicare altor operatori, însă problemele nu și-au găsit rezolvare.
Trimite articolul
XI read Independent news channel Melbourne