Orașul de pe Mureș sau Mica Vienă, poarta principală de intrare în România şi desigur cartea de vizită a țării, suferă din cauza cerşetorilor. E drept avem una dintre cele mai frumoase gări reabilitate din vestul țării, în care trecutul a fost îmbinant destul de armonios cu viitorul (putem spune chiar că este mai frumoasă decât cea a vecinilor noștri din Timișoara, unde timpul a rămas parcă încremenit în Comunism). Dar acceaşi gară cu care am vrea să ne lăudăm este unul dintre cele mai rău famate locuri din Arad, când vine vorba de cerșetori. În ultimii ani, orașul nostru – care în vremurile bune se bucura de tot ce e frumos și bun – a devenit între timp raiul boschetarilor, cerșetorilor și al sărmanilor din toată țara care vin aici ca la Mecca, precum conaționalii noștri ce pleacă prin străinătate pentru un trai mai bun.
„Carte de vizită”, pătată
Nu există arădean, cartier, covrigărie, piață, tomberoane sau platforme de gunoi, ori clădiri părăsite pe unde cerșetorii și boschetarii să nu fie prezenți. Este și cazul, sau mai ales cazul Gării CFR Arad, exact locul în care turiștii intră în orașul nostru. Arădenii din această zonă sunt pur și simplu terorizaţi de prezența unui grup de peste 15 suflete care își fac veacul în zonă și care dorm, așa cum am mai scris, pe țevile de termoficare de la piciorul pasajului ce duce în Grădiște, chiar în spatele gării nou modernizate.
Zonă periculoasă
Această zonă a ajuns una periculoasă și mizerabilă. Gangurile de la blocurile situate vis-a-vis de gară sunt toalete publice pentru acești boschetari. Noaptea, conform arădenilor din zonă, este periculos să îți lași copiii singuri pe aici. În tot acest timp, oficialii nu sunt în stare să rezolve această situație. Se intervine, dar parcă totul se întâmplă într-un cerc vicios în care cu toţii părem vinovaţi: boschetarii, arădenii care le dau bani sau mâncare, forţele de ordine care intervin când pot şi legile care nu ajută pe nimeni, ci care par să ne ţină legaţi de mâni pe toţi.
Acțiuni în zadar
O dovadă a acestui cerc vicios o reprezintă chiar şi acțiunea Poliției Locale Arad, care nu mai departe de ieri a sancţionat pentru cerşetorie opt oameni ai străzii, din zona Gării. „În urma numeroaselor sesizări venite din partea locuitorilor și a agenților economici din zona Gării CFR, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine și Liniște Publică au identificat și au condus la sediul Poliției Locale Arad un grup de opt cerșetori. Doi dintre oamenii străzii au fost sancționați contravențional pentru consum de băuturi alcoolice pe domeniul public. Ținând cont de faptul că fenomenul cerșetoriei în municipiu a luat amploare, Poliția Locală Arad face un nou apel către cetățeni, recomandându-le să NU le mai ofere sume de bani acestora. Numărul persoanelor care cerșesc în municipiu poate fi redus doar cu sprijinul comunității”, spun, pentru a mia oară pentru cei care au urechi să audă (dar care nu par a fi mulţi) reprezentații Poliției Locale Arad.
Mai e mult până departe?
Fără a ne dori să îi lezăm pe polițiștii locali, această acțiune este precum o frecție la piciorul de lemn. De ce? Pentru că nu doar polițiștii locali ar trebuie să intervină pentru a eradica fenomenul ci ar trebui să fie făcut un plan de acțiune locală comun din care să facă parte Primăria Municipiului Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Jandarmeria Arad, Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară şi alţii. Dar până atunci… mai avem mult până departe!
FOTO V.G. Decembrie 2016
Citiți principiile noastre de moderare aici!