A fost o amplă acţiune pusă în practică de către procurorii DIICOT Constanţa. Aceştia au descins joi dimineaţa în Zonele Libere Curtici (Arad) şi Agigea (Constanţa), unde au efectuat percheziţii. Procurorii DIICOT au descoperit aici 60 de milioane de ţigarete.
‘’Reţeta’’ de făcut bani din operaţiunile de tranzit, achiziţie şi vânzare de ţigări în Zonele Libere Curtici şi Agigea erau simple. Ideea principală a grupului infracţional a fost ‘’păcălirea’’ sistemului care consta în neplata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat şi înregistrarea de operaţiuni comerciale fictive. Procurorii DIICOT au explicat cum proceda grupul infracţional care se ocupa de această ‘’afacere’’.
‘’În perioada 2011–2012, grupul infracţional a desfăşurat operaţiuni de tranzit şi achiziţie/vânzare de ţigări în zonele libere Agigea şi Curtici (Arad) prin folosirea frauduloasă a unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, prin falsificarea semnăturii administratorului acesteia, scopul urmărit fiind acela de obţinere de beneficii financiare majore prin sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat ca urmare a ascunderii sursei impozabile şi înregistrării de operaţiuni comerciale fictive’’, se arată într-un comunicat al DIICOT. Procurorii au spus că valoarea estimată a operaţiunilor comerciale efectuate până la aceasta dată de către membrii grupului este de peste 5 milioane de euro.
Prin efectuarea percheziţiilor, procurorii au urmărit identificarea documentelor falsificate de membrii grupului a documentelor contabile ale societăţilor implicate în valorificarea ţigărilor şi a ştampilelor societăţii folosite fraudulos.
Conform datelor înscrise în documentele verificate, ţigările ajungeau la frontiera externă a Uniunii Europene, şi de acolo spre ţări non-comunitare. În realitate, ţigările erau exportate în mod fictiv, ele fiind plasate pe piaţa neagră a ţărilor vest-europene, preponderent a Marii Britanii.
Ţigările erau achiziţionate de la firme off-shore din diferite zone ale globului şi urmau să fie vândute, prin sistemul carusel, altor firme off- shore.
În acest dosar s-au cerut şi primit, de la autorităţile judiciare din ţări comunitare şi non-comunitare, date şi informaţii referitoare la tranzitele şi exporturile de ţigări efectuate de către membrii acestui grup infracţional. Un sprijin real s-a primit din partea autorităţilor de aplicare a legii din Marea Britanie.
În urma percheziţiilor de astăzi a fost instituit sechestru asigurator asupra a 18 imobile, aparţinând a trei dintre membri grupului, scopul fiind de a se recupera prejudiciul cauzat bugetului de stat prin comiterea infracţiunilor.
Conform DIICOT ‘’în cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, ascunderea sursei impozabile şi respectiv înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor care au achiziţionat ţigările şi prezentarea de documente comerciale falsificate la autoritatea vamală, reţinându-se diferite forme de participare din partea membrilor grupului.
Captura de migranti la Curtici
Citiți principiile noastre de moderare aici!