Nadăș. Căminul Cultural, dispensarul (unde e medic chiar fostul prefect Cristian Stragea pe vremea căruia nădășenii și-au pierdut pământurile), magazinul sătesc și Moara din Nadăș au fost câștigate de Primăria comunei Tauț în procesul lor cu familia Colțeu, cea care a moștenit aproape tot satul (8.742 ha). Un proces care a durat șase ani pentru cei 10.000 de metri pătrați, situați în mijlocul satului, care a însemnat înfățișări îndelungate și bani cheltuiți.
În toată această perioadă, juristul de la autoritatea comunală s-a războit cu dosare, acte, pe articole de legi și în final, cu greu, a câștigat. Un război cu cei care au câștigat lupta dintr-un foc. Cei din Nadăș pot sta liniștiți în centrul satului, singurul teren unde nu mai e stăpână familia moștenitoare. Școala, biserica și cimitirul au rămas pe terenul moștenitorilor. La fel și terenurile localnicilor, pășunile și casele.
Totul s-a derulat însă mult mai repede, în 2006, în procesul prin care au fost retrocedate cele peste 8.000 de hectare către familia Colțeu. Miile de hectare au fost obținute în mai puțin de un an. Practic într-o ședință de judecată. Dar, cu toate recursurile și demersurile făcute, procesul prin care au fost împroprietăriți a durat aproximativ un an. Un an pentru tot satul, șase ani pentru a recupera o mică bucată din el.
28 mai 2008 a însemnat începutul proceselor dintre Primăria Tauț și familia Colțeu pentru cei 10 000 de metri pătrați și ultima sentință definitivă și irevocabilă s-a dat pe 13 martie 2013 prin decizia civilă nr.384 a Curții de Apel Timișoara, secția civilă.
„A fost o victorie câștigată cu greu. Orice victorie era urmată de un recurs și nu ne-am putut bucura decât în 2013 când am fost siguri că acel teren cu clădirile de pe el le-am recuperat” ne-a declarat juristul Primăriei. Aceasta este doar o mică victorie, în fapt recunoașterea unui drept pentru care cei care au fost lăsați fără pământuri încă se mai luptă.
Lupte personale
În Nadăș, sunt aproximativ 350 de familii, potrivit informațiilor primite de la administrația comunei Tauț care au avut terenuri, pășuni, păduri. O parte din ei au pierdut terenurile, așa numitele sălașe, primite prin reforma agrară, pentru că nu erau întabulate la momentul sentinței din 2006. Oamenii le foloseau de zeci de ani, plăteau impozite pe ele, dar nu făcuseră actele la vremea potrivită. După ce a venit tăvălugul peste ai au încercat să se întabuleze pe ele dar nu au mai reușit. Orice demers a fost anulat de către familia moștenitoarea și oamenii au fost alugați cu executorul și cu buldozerele de pe aceste terenuri. Au fost deschise procese în civil, au fost făcute plângeri penale. Dar despre povestea acesor evacuări într-un alt număr al cotidianului nostru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!