Regia Autonomă „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad” ar urma să se reorganizeze. Subiectul a fost deschis în ședința Consiliului Județean Arad, care a avut loc joi, 10 aprilie, pe ordinea de zi a ședinței existând și un proiect de hotărâre referitor la aprobarea Planului de măsuri și a Calendarului Planului de măsuri privind reorganizarea Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad” în societate pe acțiuni, având ca unic acționar Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad. Motivul ne este descris în documentele Consiliului Județean: „În actualul context economic, întreprinderile publice dețin un impact semnificativ în economia națională astfel că, prin implementarea Reformei 9 – Îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat, prevăzută în cadrul Componentei 14 – Buna guvernanță din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul României și-a asumat îndeplinirea câtorva ținte sau jaloane esențiale, prin care să se asigure o raliere cât mai apropiată de principiile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în scopul consolidării guvernanței corporative și creșterii profitabilității întreprinderilor publice”. Practic, prin PNRR, statul și-a asumat reorganizarea Zonelor Libere din România, inclusiv a celei din Arad.
Drept urmare, Secretariatul General al Guvernului a transmis Consiliului Județean Arad – în calitate de autoritate publică tutelară pentru Regia Autonomă „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad”, o solicitare prin care i se cere CJA să formuleze și să propună spre aprobare un plan de măsuri privind reorganizarea regiei autonome, în societate pe acțiuni, având ca unic acționar Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad.
Descrierea actuală
În documentele Consiliului Județean Arad se detaliază situația actuală a Zonei Libere: „Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Curtici – Arad a fost înființată prin Hotărârea Guvernului României nr. 449 din 08.06.1999 privind înființarea Zonei Libere Curtici-Arad și a Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici-Arad, sub autoritatea Ministerului Transporturilor,
Construcțiilor și Turismului. Începând cu 3 iunie 2004, data intrării în vigoare a dispozițiilor Hotărârii Guvernului României nr. 872 privind trecerea bunurilor aflate în administrarea Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici – Arad din domeniul public al statului în domeniul public al Județului Arad și trecerea Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici-Arad de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului sub autoritatea Consiliului Județean Arad, Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad, prin Consiliul Județean Arad dobândește calitatea de autoritate publică tutelară, exercitând, potrivit legii, dreptul de proprietate asupra bunurilor date în administrare Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici – Arad.
Regia Autonomă este persoană juridică, care se încadrează în categoria întreprinderilor cu scop comercial, urmărind să creeze valoare economică, activitatea regiei desfășurându-se pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, potrivit bugetului propriu de venituri și cheltuieli, desfășurându-și activitatea potrivit legislației specifice în materie și potrivit Regulamentului de organizare și funcționare”.
Consultări
După începerea demersurilor de reorganizare a Zonei Libere, a fost demarat un schimb de corespondență între CJA și Consiliul de Administrație al regiei, solicitându-se puncte de vedere referitoare la reorganizarea în sine. Conducerea Zonei Libere a transmis că acest proces de reorganizare ar putea lovi puternic în activitatea Regiei Autonome: „Referitor la punctul de vedere formulat de executivul regiei autonome cu privire la oportunitatea modificării formei de organizare a acesteia în societate pe acțiuni ori societate cu răspundere limitată, conducerea întreprinderii publice concluzionează, argumentând efectele juridice care s-ar produce printr-o astfel de măsură, respectiv: societatea pe acțiuni s-ar afla în imposibilitatea desfășurării activității principale, respectiv concesionarea terenurilor din perimetrul zonei libere în vederea îndeplinirii obiectului de activitate, al atragerii de capital, crearea de locuri de muncă precum și pentru sporirea posibilităților de folosire a resurselor economiei locale și naționale; imposibilitatea reorganizării regiei autonome în modalitatea indicată de art. IV alin. (3) din Legea nr. 187/2023, respectiv prin divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale, în contextul în care Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Curtici – Arad desfășoară doar activități cu caracter comercial; reorganizarea regiei ar produce disfuncționalități grave în activitatea și funcționarea societății, fără a beneficia de nici un avantaj față de actuala formă de organizare și de funcționare. De asemenea, Consiliul de administrație al Regiei Autonome Administrația Zonei Libere
Curtici – Arad subliniază următoarele: necesitatea promovării unei hotărâri de Guvern având în vedere faptul că regia autonomă a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 449/1999; evidențierea efectelor juridice, care s-ar genera prin reorganizare, sub aspectul situației juridice a contractelor încheiate anterior demersului și aflate în executare, a regimul juridic al terenului aflat în administrarea regiei, care prin reorganizare ar urma să reintre în patrimoniul Unității Administrativ-Teritoriale Județul Arad, precum și a bunurilor de retur; concluzionând, Consiliul de administrație apreciază că reorganizarea regiei ar crea un prejudiciu atât Statului Român, cât și Consiliului Județean Arad, invocându-se existența unui interes real manifestat de unele companii extra-comunitare față de facilitățile zonei libere, de care ar beneficia prin concesionarea de teren sau construcții”.
Reorganizarea, la anul
Drept urmare, administrația Zonei Libere propune ca reorganizarea să se realizeze, dar numai după parcurgerea anumitor pași. În documentele transmise către Consiliul Județean, acești pași sunt evidențiați, după cum urmează.
„1. Necesitatea elaborării unui Studiu de impact (oportunitate) privind reorganizarea RAAZL Curtici Arad în societate pe acțiuni, având unic acționar UAT – Județul Arad. Urmare documentării juridice s-a constatat necesitatea elaborării și aprobării unui Studiu de impact (oportunitate) privind reorganizarea RAAZL Curtici-Arad în societate pe acțiuni, având unic acționar UAT Județul Arad, document cu caracter descriptiv, care să prezinte analitic procedura reorganizării regiei autonome, prin prezentarea efectelor juridice și economice cu impact asupra reorganizării întreprinderii publice, evidențiind avantajele și dezavantajele reorganizării regiei autonome, fundamentând argumentarea pe baza unor informații reale, exacte și cât mai complete.
2. Organizarea de consultări, dezbateri, ședințe de lucru de către reprezentații autorității publice tutelare și ai regiei autonome cu reprezentanții zonelor libere de la nivel național, cu AMEPIP, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, în vederea elaborării Studiului de oportunitate/impact privind reorganizarea RAAZL Curtici-Arad în societate pe acțiuni, având unic acționar UAT Județul Arad.
3. Implementarea concluziilor finale ale Studiului de impact (oportunitate). Concluziile finale ale Studiului de impact (oportunitate) vor contribui, după caz, la realizarea procedurii propriu-zise de reorganizare a RAAZL Curtici-Arad, de către autoritatea publică tutelară în colaborare cu RAAZL Curtici-Arad.
4. Reorganizarea propriu-zisă a regiei autonome în societate comercială presupune parcurgerea etapelor prealabile, concomitente și ulterioare înregistrării la Registrul Oficiului Comerțului de pe lângă Tribunalul Arad a noii societăți comerciale rezultată din transformare (după caz)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!