ARAD. Săptămâna aceasta, la Hotel Continental din Arad a avut loc prima ediţie a Conferinței Naționale a Zonelor Libere din România. La invitaţia Regiei Autonome Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad, la eveniment au participat reprezentanţi ai zonelor libere din Giurgiu, Galați, Brăila şi Sulina, la nivel de președinți ai consiliilor de administrație, directori executivi, juriști și economiști. Alături de reprezentanţii Zonei Libere Curtici-Arad s-au aflat colaboratori şi parteneri ai Regiei, dar şi conducerea Consiliului Judeţean Arad – instituţie în subordinea căreia se află Zona Liberă.
„S-au discutat subiecte care sunt de interes comun, subiecte care ţin de legislaţia aplicabilă zonelor libere. Dorim să modificăm, atât cât se poate, legislaţia incidentă zonelor libere întrucât este veche, are 30 de ani, şi am constatat cu toţii că nu mai corespunde în integralitate realităţilor cu care ne confruntăm la nivelul zonelor libere în anul 2022” – a precizat Ioan Dascălu, directorul general al RA Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad.
Variante de asociere
În fapt, scopul întâlnirii de la Arad a fost acela de a găsi o modalitate de asociere a zonelor libere în vederea schimbării legislației care nu mai permite acordarea de facilități fiscale firmelor din Zona Liberă. Cel puțin la Arad această situație generează nemulțumiri, în condițiile în care agenții economici nu agreează faptul că sunt obligați la plata licențelor, permiselor de acces, taxelor de concesiune, pe de altă parte nu mai beneficiază de facilități.
„Directorii zonelor libere, prezenți la ședința de lucru de la Arad, au discutat scenarii posibile și variante de asociere pentru a susține în comun inițiative în sprijinul agenților economici, inclusiv alinierea la standardele unor state care reușesc să mențină facilitățile din Zonele Libere și după aderarea la Uniunea Europeană” – spune Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad.
Unică
Zona Liberă Curtici-Arad a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului României nr.449 din 1999 şi se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare. Este formată din două platforme: una amplasată în vecinătatea oraşului Curtici, între linia de cale ferată care asigură ieşirea spre Ungaria şi drumul judeţean 792C Curtici – Dorobanţi, iar cealaltă situată în partea de vest a municipiului Arad, adiacent căii de rulare a Aeroportului Internaţional Arad. În comparaţie cu alte zone libere din România, Zona Liberă Curtici-Arad este singura zonă liberă amplasată în vestul României, pe un coridor european, în apropierea a patru centre vamale.
Trimite articolul
XȚinând cont atat de importanta strategica cat si de amplasarea geografica ultra-privilegiate a asa-sisei “zone libere”, din vestul tarii, putem trage lesne concluzia ca, de cand aceasta “funcționează”, atat urbea noastra in general, cat si arădenii in special, azi, trebuiau s-o duca ca in Elveția, cel putin, toasi!
Știu ca dacă mentalitatea de a saraci in infrastructura si deteriorarea sănătăți vom fi cei mai nenorociți oameni care vor lasă bancile comerciale in mâna acestor mentaliști psihopati.
Eu zic ca Știrea e prea documentata si prea de nedorit???