ARAD. Spațiile verzi și mașinile abandonate rămân în topul problemelor pe care arădenii le sesizează administrației locale. Folosind aplicația MyArad, arădenii transmit în timp real problemele din cartiere, iar mai apoi tot prin intermediul aplicației pot urmări soluționarea sesizării. Care sunt zonele cu cele mai mari probleme? Potrivit hărții interactive, cele mai multe sesizări sunt din zona centrală și din cartierul Micălaca, în special zona 300.
Pacurile și ghenele de gunoi
În mare parte, arădenii au sesizări care vizează spațiile verzi, ghenele de gunoi și mașinile abandonate. „Pe strada Ion C. Brătianu există un parc unde sunt plantați 2 tei care necesită toaletare. Frunzele și crengile acestor tei stau lipiți de fațada blocului din drumul numărului 43A”, sesiza pe 28 august un arădean. Un altul atenționa Primăria pe 1 septembrie că în jurul ghenei de gunoi 102 e plin de buruieni: „Ghena 102 care este un wc public și un focar de infecție pentru locuitorii care o folosesc pentru depozitarea gunoiului și nu ca Wc. Disconfortul și focarul de infecție creat ne periclitează sănătatea”. În alte zone din Arad au fost sesizate inclusiv terenuri cu ambrozie sau vegetație excesivă.
O altă sesizare care face referire la situația ghenelor de gunoi vine din Micălaca, în spatele blocului 102, de pe strada Iuliu Toader unde, potrivit reclamantului, „se află un parc pentru copii iar lipit de parc să nu zic în el este amenajată o ghenă de gunoi de la toate scările de bloc (A. B. C. D. E)”. Cetățeanul subliniază și că „nu se mai poate sta de miros ce să mai spunem de copii, care trebuie să suporte această mizerie. Am dori ca această ghenă să fie desființată sau mutată în alta parte”.
Durerea mașinilor abandonate
Cele mai frecvente sesizări rămân, însă, cele privind mașinile abandonate sau parcate neregulamentar, în unele cazuri arădenii sesizând chiar și prezența mai multor autovehicule pe aceeași stradă. Câteva dintre sesizările transmise Primăriei sunt: „Mașină nemișcată de mai bine de 8 luni pe Str. Alecu Russo”; „Mașini parcate pe spațiul verde și folosite pe post de depozite de piețari, vă rugăm luați măsurile ce se impun” (n.r. – în zona Pieței Mihai Viteazul); „În curtea interioară a blocurilor 301-303 este parcată și nefolosită o mașină verde marca Opel. Este lăsată în intersecția aleilor. Ne cam încurcă”. Pe de altă parte, arădenii sesizează și problemele ce țin de sistematizarea traficului și infrastructura rutieră: „Marcarea trecerii de pietoni și refacerea marcajului rutier pe strada Lungă și montarea a unui sau două indicatoare «cedează trecerea» pe la mijlocul Străzii Lungă pentru a încetini mașinile care momentan circulă cu mare viteză. Strada e actualmente prioritară pe toată lungimea”.
Sesizări preluate și reluate
După ce sesizările sunt „puse” pe harta Aradului, administrația le preia și mai apoi ar trebui să le și soluționeze, sau să vină cu răspunsuri. Uneori, însă, sesizările se repetă la câteva zile și, deși sunt preluate de către Primărie, încă nu și-au găsit rezolvarea. Asta este și situația din zona Cimitirului Micălaca – strada Săvârșin. „Lucrare făcută de cei de la gaz, uitată nefinalizată, toată str. Săvârșin a rămas cu lucrarea nefinalizată. Nu au readus la starea inițială carosabilul sau trotuarele lăsând cratere în urma lor”, sesiza pe 19 august un arădean. Reclamația lui a fost preluată de către administrație, dar a rămas tot „roșie”, nefiind încă soluționată. Ca atare, după o săptămână, pe 25 august, arădeanul a revenit cu aceeași sesizare. Și de această dată răspunsul întârzie să apară. Tot în zona Cimitirului Micălaca, dar de data aceasta pe strada Abrud, se solicită intervenția pentru gestionarea traficului din zonă. Și această sesizare a fost înregistrată acum aproape o lună, neavând un răspuns, momentan.
Rugăminți între vecini
Platforma online este folosită de arădeni și pentru a găsi o rezolvare în probleme cu vecinii. Așa se face că administrația locală a fost sesizată să intervină pentru a tăia un copac. „Vă rog tăiați pomul din fața casei – str Alexandru Vlad. Acoperișul este în permanent pericol de a fi deteriorat. Pomul a fost plantat aproximativ în anul 2005 de către un vecin, în prezent decedat”, explică arădeanul.
Despre MyArad
MyArad este o aplicaţie gratuită care poate fi accesată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sisteme de operare android sau IOS, dar este disponibilă şi pe site-ul Primăriei, www.primariaarad.ro. Ce face această aplicaţie? Este foarte simplu: vizitatorii pot să sesizeze Municipalitatea în privinţa diverselor probleme din oraş legate de: iluminatul public, câinii comunitari, canalizare, maşini abandonate sau parcate neregulamentar, refacerea străzilor şi aleilor, salubrizarea străzilor, toaletarea copacilor şi întreţinerea gardului viu.
„Aplicaţia este foarte uşor de folosit: mai întâi accesăm adresa mycity.primariaarad.ro de pe dispozitivele mobile, de pe laptop sau calculator, apoi completăm datele pentru o nouă sesizare – se vor da nume, prenume, adresa de email, telefon, tipul şi descrierea problemei şi locaţia pe hartă. Pasul 3, care este şi ultimul, este să aşteptăm soluţionarea sesizării. Sesizările depuse şi încă nesoluţionate sunt vizibile pe hartă pentru o perioadă de maxim 30 de zile de la data depunerii. Sesizările soluţionate sunt vizibile pe hartă pentru o perioadă de cinci zile de la data soluţionării” – a explicat Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Trimite articolul
XAcuma am incercat sa dau aplicatia jos pe iphone nici nu o gaseste..
-
Salut Raul. Nu e o aplicatie pe care sa o poti da jos pe telefon, e doar un site unde poti sa faci sesizarile sau sa le vizualizezi.
Nu este o aplicatie, Andreea, tik tok e o aplicatie.
Fa un efort si lasa un link pe viitor!
http://mycity.primariaarad.ro/dms/arad.nsf/i2.html#!/
Nici pe Android nu am gasit aplicatia… Va rog sa ne spuneti cum exact se numeste
-
Ce este atat de complicat sa tastezi My arad si sa apesi enter? http://mycity.primariaarad.ro/dms/arad.nsf/i2.html#!/
N-au ăștia timp de sesizările noastre acum, fug toți după ciolan. Le vezi moacele în mass-media și te ia cu fiori…
Praf in ochi site-ul
Mereu apar sesizare preluată și gata
Gropile sunt tot acolo și după 12 sesizări
Pomii sunt tot netăiați după 6 preluări
Deșeurile de la un bloc nou sunt tot acolo după 9 sesizări+poze
Care e procentul de eficiența sa ne transmită edilii!!!