Descinderi fără precedent în vămile din vestul ţării (Oraviţa, Stamora Moraviţa şi Naidăş), astăzi, cu începere de la ora 6.00. Toate dublate de zeci de percheziţii în mai multe oraş din ţară, filtre pe drumurile naţionale şi judeţene şi de sute de persoane – poliţişti de frontieră şi vameşi – ridicate şi duse la audieri.
Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti, procurori DNA şi ofiţeri DGA au controlat punctele de trecere a frontierei amintite, iar în paralel au avut loc percheziţii cu mascaţi la domiciliile vameşilor şi poliţiştilor, din decor nelipsind nici măcar elicopterele.
În pofida hiper-acţiunii pregătite de poliţiştii DGA, de furat efectiv privirile, nimeni din exterior nu pare să ştie despre câţi poliţişti şi vameşi e vorba, câţi sunt reţinuţi, câţi sunt audiaţi şi câţi de negăsit.
Nebunia din vămile din vestul ţării nu a ocolit nici Aradul, deşi nimeni nu a mai luat la puricat nici vama Nădlac (unde a fost organizată în noiembrie o descindere de mai mică amploare, ocazie cu care au fost duşi la audieri patru poliţişti de frontieră), nici Vărşandul şi nici Turnu.
Totuşi, câţiva vameşi şi poliţişti de frontieră au fost duşi la audieri la Bucureşti. Aceştia au avut parte de percheziţii domiciliare. Mai nici unul dintre ei nu a fost de găsit acasă. Unul dintre cei vizaţi a fost dat în urmărire generală.
Numărul şi numele lor nu au fost făcute publice.
Vameşii şi poliţiştii arădeni au fost duşi la sediul Jandarmeriei, de la Vladimirescu (pus la dispoziţia DGA) iar de acolo au fost trimişi cu maşinile la audieri. Un elicopter „de intervenţie” şi-a făcut şi el simţită prezenţa la Arad.
Descinderile arădene
Descinderile au început şi la Arad dis-de-dimineaţă. Lucrătorii DGA au luat cu asalt mai multe locuinţe ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră arădeni (angajaţi cu toţii la Stamora Moraviţa), vile şi apartamente situate în municipiu (în Micălaca, Subcetate şi Piaţa Spitalului) şi la Nădlac. Vecinii povestesc cum au descins mascaţii sau cum au stat cu orele pe lângă locuinţe aştepând ca proprietarul să vină acasă. Şi-au dat şi cu părerea despre când au fost ridicate imobilele şi din ce bani (vezi video pe www.aradon.ro).
Cât priveşte informaţiile oficiale legate de cine sunt cei vizaţi, care le sunt acuzele aduse, de când sunt monitorizaţi etc., tăcerea e marcă înregistrată.
Nici DGA şi nici DNA nu au elibarat nici un comunicat de presă, singura informaţie – vagă – venind de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş (unde se intrumentează dosarul traficului de ţigări).
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean a Poliţiei de Frontieră Timiş, Ciprian Gaic, nu a ştiut să precizeze numărul poliţiştilor de frontieră arădeni care lucrează la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora Moraviţa şi care au fost transportaţi la Bucureşti pentru audieri. Aproximativ 50 de poliţişti de frontieră de la Moraviţa au fost duşi la Bucureşti pentru audieri. Dintre aceştia nu ştim câţi sunt arădeni , ne-a declarat Gaic.
Şefii nu ştiu nimic
Comisarul şef Ioan Handra, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad, spune că un număr de aproximativ 6 poliţişti de frontieră au plecat de la noi la Moraviţa . Unul dintre cei 6 arădeni a fost şef de sector la Moraviţa însă, în urmă cu două luni, a fost detaşat la Cenad, iar şeful de sector de acolo la Moraviţa. Nici Handra nu ştia ieri câţi poliţişti de frontieră arădeni de la Moraviţa au fost ridicaţi.
În pofida amabilităţii sale, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) – Regionala Timişoara, Aurel Mătiuţ, n-a ştiut nici el să precizeze câţi vameşi arădeni au fost duşi la Bucureşti pentru audieri. Nimeni nu ştie exact câte persoane au fost duse la Bucureşti. Nu avem un număr, unii au fost luaţi direct de la lucru, alţii au fost luaţi de acasă. Am înţeles că au fost şi percheziţii la domciliile lor, dar atât , ne-a declarat Mătiuţ.
Întrebat câţi arădeni lucrează în momentul de faţă la ANV Timişoara, Mătiuţ a aproximat numărul acestora la 10: Sunt în jur de 10. Aceştia au câştigat concursul pentru ocuparea posturilor după ce Direcţia Regională Arad s-a desfiinţat .
La Jandarmi
Informaţii oficiale nu au venit nici de la gazda procurorilor DNA şi ofiţerilor DGA din Arad: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad. Din informaţiile pe care le deţinem, la sediul inspectoratului, în Vladimirescu, au fost duşi angajaţii arădeni ai vămii şi poliţiei de frontieră de la Stamora Moraviţa, iar de aici au fost urcaţi în maşini şi duşi la Bucureşti.
La un pas de infarct
Descinderile mascaţilor la imobilele arădene nu s-au soldat cu probleme. Totuşi, familiile celor vizaţi de anchetă au trăit clipe de coşmar când s-au văzut cu mascaţii la uşă. Prietena unuia dintre vameşii arădeni angajaţi la Stamora a leşinat în timp ce mascaţii cotrobăiau în căutarea de dovezi împotriva vameşului.
Reţineri
În urma descinderii în vămile din vestul ţării şi la domicilii, potrivit primelor informaţii, 15 persoane au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, însă numărul acestora poate creşte de la oră la oră.
Persoanele sunt suspectate de contrabandă în formă calificată cu ţigări şi erau monitorizate din august 2010.
Situaţia de la Moraviţa
Descinderile de la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora Moraviţa (Timiş), s-au încheiat, marţi după-amiază, după ce alţi cincisprezece poliţişti de frontieră şi vameşi au fost urcaţi într-un elicopter pentru a fi transportaţi la Bucureşti.
Anterior, zece poliţişti de frontieră şi vameşi au fost preluaţi de un alt elicopter care a decolat de la Stamora Moraviţa către Bucureşti.
Potrivit Mediafax, aproximativ 40 de poliţişti de frontieră şi 20 de vameşi au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc, marţi dimineaţă, la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş şi la locuinţe ale angajaţilor de la frontieră.
În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră mai mulţi saci cu probe.
La Naidăş
Din Vama Naidăş din judeţul Caraş-Severin, unde au avut loc, de asemenea, descinderi, cel puţin 20 de vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări din Serbia au fost duşi cu două elicoptere MAI la Bucureşti, pentru a fi audiaţi la DNA.
Câştigurile în vamă
Pe surse, la punctul de trecere a frontierei Stamora Moraviţa, într-un schimb, se câştigau aproximativ 5.000 de euro de la contrabandiştii de ţigări, banii fiind apoi împărţiţi între angajaţi.
Întreaga acţiune în vămi a fost coordonată de la Bucureşti, fiind similară celei de săptămâna trecută, de la Vama Siret (Suceava), în urma căreia sunt cercetate penal 59 de persoane.
Evenimentele de azi în Argeş
Dosarul instrumentat de procurorii DNA în vămi este dublat de cel al procurorilor Parchetului Tribunalului Argeş.
Aici, potrivit Mediafax, cinci dintre persoanele audiate la Parchetul Tribunalului Argeş, în urma a zeci de percheziţii în mai multe judeţe din ţară, au fost reţinute, marţi seară, de către procurori pentru 24 de ore. Cei cinci au fost duşi în arestul Poliţiei Judeţene Argeş. Acestea vor fi prezentate magistraţilor Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Cei cinci sunt cercetaţi în cele două dosare instrumentate de către procurorii argeşeni. În aceste dosare, 71 de persoane sunt învinuite pentru contrabandă cu ţigări şi comercializarea ilegală a acestora.
Tot potrivit Mediafax, audierile de la sediul Parchetului Tribunalului Argeş, unde au fost aduse până în prezent aproape 50 de persoane din cele 71, continuă. Tot aici ar mai trebuit să fie aduse persoane din Maramureş, Arad, Galaţi, Suceava şi Timiş.
Cele 71 de persoane suspectate de contrabandă cu ţigări au fost ridicate în urma unor descinderi făcute, marţi dimineaţă, la locuinţe din Capitală şi din judeţele Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Arad şi Timiş.
Cei vizaţi au fost reţinuţi pentru activităţi infracţionale constând în contrabandă cu ţigări şi comercializarea ilegală a acestrora în perioada august 2010- februarie 2011, aşa cum susţine prim-procurorul Parchetul Tribunalului Argeş, Daniel Florin Vişan.
Potrivit informaţiilor vehiculate, în urma celor 75 de percheziţii domiciliare făcute în unsprezece judeţe din ţară şi în Capitală, au fost ridicate peste 250 baxuri de ţigări, pistoale cu şocuri electrice, arme albe, precum şi arme de foc, girofaruri şi sirene (ce creau aparenţa de autenticitate) şi importante sume de bani în lei şi valută (aproximativ 500.000 lei, alte sume nefiind încă numărate).
A.D.B. si I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!