Domnule preşedinte, cum aţi caracteriza anul 2010 din punct de vedere economic, politic şi social?
SECULICI. Economic vorbind, anul 2010 a fost un an de recesiune economică, cu toate consecinţele care decurg dintr-o recesiune. Iar una dintre consecinţele unei recesiuni economice, oriunde s-ar întâmpla ea, este scăderea nivelului de trai al populaţiei. Din punct de vedere politic, anul 2010 a însemnat „recesiune” şi pentru PDL, principalul partid de guvernare, din cauza măsurilor de austeritate absolut necesare pentru a putea depăşi criza. În acelaşi timp, în mediul politic s-a constatat o radicalizare a opoziţiei care a boicotat, împotriva interesului naţional, orice iniţiativă a guvernului şi a parlamentului pentru ieşirea din criză.
Să le luăm pe rând. Opoziţia a cerut tot timpul ca guvernul să ia măsuri economice pentru a scoate ţara din criză. De ce nu s-au găsit soluţii economice pentru a depăşi criza?
SECULICI. Trebuia să pornim de la situaţia economică şi socială REALĂ a României. Când am preluat noi puterea, cheltuielile bugetare erau mult mai mari decât veniturile. Cine a dus România în această situaţie? Guvernarea PNL susţinută de PSD. Dacă veniturile la buget sunt mai mici decât cheltuielile, de unde satisfaci cheltuielile? Pensionarii vor bani, funcţionarii vor bani şi atunci am fost nevoiţi să facem împrumut de la FMI, pentru că la buget nu intrau bani suficienţi din încasările interne pentru plăţi. Aşa că primul nostru scop a fost stabilitatea financiară a ţării. Iar banii au fost cheltuiţi pentru plata pensiilor, a salariilor bugetarilor şi pentru asistenţă socială.
Dar investiţiile?
SECULICI. Pentru investiţii, pur şi simplu au mai rămas bani foarte puţini. Şi cum să se ia măsuri economice dacă nu există bani? Pentru orice investiţie sunt necesari bani. Iar măsurile de austeritate s-au luat şi pentru ca să rămână bani şi pentru investiţii. Ca să mă exprim mai plastic, nu ne puteam permite să fugim după doi iepuri, mai ales în condiţii de criză: şi stabilitatea ţării şi bani pentru creşterea economică. În 2010 am reuşit să punem ţara pe picioare, iar în 2011 vom avea creştere economică de 1,5%.
În orice ţară cu economie de piaţă, sectorul privat este cel care aduce bunăstare cetăţenilor. În consecinţă, mai ales în sectorul privat ar trebui să vină guvernul cu măsuri şi soluţii care să încurajeze acest sector.
SECULICI. O să enumăr câteva dintre măsurile economice care vin în sprijinul sectorului privat: neimpozitarea profitului reinvestit; legea parteneriatului public-privat; menţinerea cotei unice de impozitare la 16%; creşterea valorii investiţiilor în infrastructură (35 miliarde de lei în 2011), ceea ce presupune mai multe lucrări pentru firmele private; sprijinirea cu garanţii guvernamentale a IMM-urilor care realizează activităţi economice productive şi creează locuri de muncă; menţinerea facilităţilor fiscale pentru sprijinirea firmelor care angajează şomeri; asigurarea cofinanţării de către stat pentru accesarea fondurilor europene (13% din buget); programul naţional de dezvoltare a infrastructurii (4 miliarde de euro). După câte se poate constata, anul 2011 va fi anul relansării economice. Iar aceasta presupune şi o creştere mică, dar constantă, a nivelului de trai al oamenilor.
Va însemna anul 2011 şi o relansare a PDL? Mai ales având în vedere ofensiva opoziţiei, şi mă gândesc la tot felul de scenarii de alianţe ale partidelor de opoziţie?
SECULICI. Oricine ar fi fost la guvernare în perioada de criză trebuia să ia măsurile de austeritate pe care le-a luat guvernul condus de PDL. Altfel, ţara ar fi ajuns în incapacitate de plată. Şi asta o ştiu bine şi PNL şi PSD. Cu timpul, şi populaţia va ajunge să înţeleagă acest lucru. Tocmai de aceea, eu sunt convins că electoratul va conştientiza până la urmă că PDL a salvat ţara de la faliment şi îşi va schimba opţiunile electorale. Deocamdată, oamenii sunt încă sub impresia măsurilor de austeritate dar, cu timpul, îşi vor da seama ce mult şi-a riscat PDL imaginea pentru binele ţării. În privinţa alianţelor, vă spun un singur lucru: fiecare partid îşi construieşte strategia şi va suporta urmările acestei strategii. Alianţa dintre PSD şi PNL, dacă se va întâmpla vreodată, va aduce prejudicii ambelor partide.
Până la locale mai aveţi un an şi ceva, iar până la generale, mai puţin de doi ani. E timp suficient pentru ca PDL să revină în topul partidelor politice?
SECULICI. Depinde ce se întâmplă până la alegeri. Un lucru e cert: am pus ţara pe drumul cel bun! Este important cât vom reuşi să ridicăm nivelul de trai al oamenilor. Pentru că, la urma urmei, nivelul de trai este criteriul care duce la succesul electoral. În mod cert, destui oameni ştiu că PDL a făcut un sacrificiu politic. Şi, în răstimpul care urmează până la alegeri, există toate şansele ca şi alţii să înţeleagă efortul şi sacrificul făcute de PDL pentru ca România să depăşească criza economică. Mai mult, sunt convins că manipularea şi minciunile vor avea tot mai puţini adepţi.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!