JA: Gavril Popescu s-a reactivat. Aţi fost, ce-i drept, în mandatul trecut, în prim planul vieţii politice şi administrative în calitate de vicepreşedinte CJA şi prefect. În ultima perioadă aveţi poziţii tranşante cu privire la activitatea puterii actuale. Consideraţi că vă puteţi număra printre candidaţii pe care USL îi va propune pentru alegerile din 2012?
Gavril Popescu: Poziţii tranşante am avut întotdeauna! Chiar dacă am fost în opoziţie sau la putere. Arădenii îşi aduc aminte, cu siguranţă, că am reuşit să-i scap de gheara Parktronicului, iar în şedinţele CLM am reprezentat „vocea străzii”. La CJA am reuşit repararea mai multor drumuri judeţene (Arad-Moneasa, Arad-Felnac-Secusigiu, Arad-Şiria-Covăsânţ-Ghioroc etc.). În premieră vă dezvălui că m-am numărat printre primii care au fost de acord şi au şi semnat pentru alocarea de fonduri, în vederea mutării CJA în noul sediu. La Prefectură, am acţionat ferm pentru respectarea legalităţii. Mulţi primari pot să-mi mulţumească pentru că i-am oprit şi ferit să încalce legea. Fiind obişnuit cu respectarea legii, nu am avut cum să stau deoparte şi să privesc nepăsător la nenumăratele abuzuri ale portocaliilor. Astfel, ca simplu cetăţean, am luat atitudine, iar ca om cu experienţă în administraţie doresc să le dezvălui arădenilor realitatea din spatele anumitor decizii.
Referitor la întrebarea dumneavoastră, foarte multă lume care îmi cunoaşte activitatea mă îndeamnă să candidez la Primăria Arad. Dar acest lucru nu este suficient, deoarece trebuie să obţin şi susţinerea politică a colegilor din USL.
Zvonurile din oraş arată că prea puţini politicieni s-ar încumeta să intre în luptă directă cu actualul primar, Gheorghe Falcă, despre care se spune că va câştiga lejer şi în 2012. Cum comentaţi?
POPESCU: Nu cred că aceste zvonuri sunt reale. Sunt deja oameni care şi-au exprimat dorinţa de a candida. Din punctul meu de vedere, în lupta electorală se poate înscrie oricine, dar cred că şanse reale de a câştiga această confruntare le au cei cu notorietate, experienţă, determinare şi bineînţeles cei cu o situaţie materială bună. Pot să vă răspund că eu, personal, îndeplinesc toate aceste condiţii.
Sunteţi adeptul listelor comune USL pentru candidaţi? Există vreun beneficiu al opoziţiei în cazul în care primarii ar fi aleşi din primul tur?
POPESCU: În cazul în care primarii vor fi aleşi din primul tur este evident faptul că va trebui ca partidele din opoziţie, respectiv USL, alianţa nou creată, să propună candidaţi unici şi liste comune pentru consilieri. Oricum propunerea este în avantajul primarilor PDL, pentru că au la dispoziţie bani mulţi şi putere discreţionară. Aceştia se bazează pe lehamitea şi blazarea electoratului de a participa la vot. Prin mijloacele avute la dispoziţie speră ca electoratul fidelizat lor să fie prezent în număr cât mai mare la urne. Unde mai punem că unii primari aleşi nu vor avea un procent suficient de mare, care să-i legitimeze în funcţiile obţinute.
Pentru ca USL să câştige viitoarele alegeri locale este nevoie de o prezenţă masivă la vot, de liste comune şi candidaţi unici. Ca lumea să înţeleagă mai bine, dacă această lege se aplica în 2004, actualul primar clasat atunci pe locul doi în primul tur de scrutin devenea consilier local. Concluzia este una simplă – dacă nu-ţi convine o anumită situaţie, nu schimbi regulile în timpul jocului.
Cum combateţi curentul de opinie care vorbeşte despre un posibil regres al Aradului, în privinţa banilor veniţi de la guvern, dacă opoziţia va veni la putere din 2012?
POPESCU: Acest curent de opinie este greşit indus în opinia publică, pentru că, practic, toţi banii care au venit de la Guvern nu au schimbat cu nimic în bine viaţa de zi cu zi a arădenilor. Lucrările de introducere a canalizării şi a apei potabile în cartiere a făcut ca impozitul să se dubleze. S-au cheltuit bani foarte mulţi pentru infrastructură, însă calitatea lasă de dorit. Sunt deschise prea multe şantiere fără rost în oraş cu un scop precis: în anul electoral 2012 să se puncteze aşa zise realizări şi să se taie panglici cu scop electoral. Dacă am primit aşa de mulţi bani guvernamentali de ce a mai fost necesară accesarea de împrumuturi în valoare de milioane şi milioane de euro? Într-o perioadă economică grea, când populaţiei i se cere să strângă cureaua până la ultima gaură, cheltuirea fără nici o noimă a acestor uriaşe sume de bani arată dispreţul actualei administraţii locale faţă de cetăţean.
O simplă privire aruncată deasupra oraşului ne arată că în Arad nu s-a construit nimic care să dăinuiască peste ani. Cu alte cuvinte, s-au irosit toate sumele de bani venite de la Guvern sau împrumutate. Iar, despre autostradă şi lucrările adiacente ei, pot să vă spun că se făceau oricum, indiferent de cine conducea municipiul şi judeţul. Ungurii au ajuns cu autostrada aproape de Nădlac. Obligaţia noastră, a celor care sunt sau vor veni, este de a o continua.
Citat: „Mulţi primari pot să-mi mulţumească pentru că i-am oprit şi ferit să încalce legea”
Citiți principiile noastre de moderare aici!