Expoziţia, vernisată sâmbătă, 19 februarie, la Galeria Delta, este amplă, densă, viu colorată, şi cuprinde peste 500 de lucrări, realizate de studenţi, în semestrul I al acestui an universitar. Imaginea de ansamlu este aceea de o debordantă diversitate şi prospeţime, expresie a căutărilor întreprinse de cei mai tineri ucenici în domeniul designului.
În prezenţa unui public numeros, format în cea mai mare parte din tineri dar şi din artişti, cadre didactice, ziarişti, oameni de afaceri, media, ingineri, arhitecţi etc. a luat cuvântul rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. Univ. dr. Lizica Mihuţ. Domnia sa a prezentat strategiile prezente şi de viitor destinate consolidării acestei instituţii de învăţământ superior, a acestei facultăţi în special, cu referiri la şansele, care se aştern în calea tinerilor absolvenţi ai liceelor arădene, de artă sau de alt profil, interesaţi să urmeze designul, o profesie în care arta şi ingineria interferează. Este vorba de fapt de arta aplicată în viaţa de zi cu zi, un mod creativ-ştiinţific de modelare a consumatorului spre bunul gust şi de ridicare a nivelului de gândire şi a calităţii vieţii în ansamblu.
D-na rector a făcut apoi o prezentare a relaţiilor de parteneriat, pe care le are universitatea de stat arădeană cu universităţile europene precum şi sistemul de burse „Erasmus”, de care au beneficiat deja un număr de studenţi arădeni, în Portugalia, la Universitatea din Coimbra iar alţii în Ungaria, la Budapesta, la Design vestimentar.
Conf. dr. Onisim Colta a făcut apoi o prezentare a conţinutului expoziţiei, pe domenii, începând cu bazele desenului şi continuând cu studiul culorii, a compoziţiei în demeniul designului de produs şi ambiental, în cel al designului grafic şi al celui vestimentar. Prezentarea a scos în evidenţă soluţiile surprinzătoare şi inedite găsite de studenţi la diferitele teme din cele trei domenii de specializare.O provocare a fost şi încercarea de a ţine seama de evoluţiia filosofiilor legate de acestă discoplină, în special de eco-design, un concept tot mai actual şi mai necesar în ziua de azi.
Expoziţia este una de impact, şocantă prin bogăţie şi diversitate, prin model de relaţionare a imaginilor pe simeză şi a formelor în spaţiu. Peste întreg ansamblu pluteşte o aură de tinereţe, care învăluie spectacolul oferit de acest luxuriant labirint de idei şi soluţii creative. Mulţimea lucrărilor inspiră în acelaşi timp respect pentru volumul de muncă depus de studenţi şi profesori, pe parcursul primului semestru.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!