Studenţii care fac parte din Grupul de iniţiativă LSA Arad şi profesorii Facultăţii de Ştiinţe Juridice, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” au organizat, zilele trecute, la Centrul Academic de Conferinţe, o prelegere cu tema „Infracţionalitatea juvenilă”.
La lucrări au luat parte prof. univ. dr. Iovan Marţia, prorector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care a prezentat succint numeroase alte activităţi pe care studenţii le pot desfăşura în cadrul organizaţiilor studenţeşti, cât şi în cadrul activităţilor academice.
Din partea Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG au avut prelegeri prof. univ. dr. Ioan Trifa, decanul facultăţii: „Consideraţii referitoare la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti privitoare la persoana minorului în situaţia în care copilul e încredinţat altor persoane decât părinţilor săi”; conf. univ. dr. Cioia Pantelimon: „Consideraţii generale privind răspunderea penală a minorilor”. Prin dezbaterea acestei teme, conf. univ. dr. Cioia Pantelimon a exemplificat anumite modalităţi de individualizare a pedepselor aplicabile minorilor din alte legislaţii europene şi a împărtăşit tuturor celor prezenţi opinii personale, dintr-o vastă experienţă de magistrat.
Lect. univ. dr. Teodor Dascăl a abordat tema „Sancţiunile penale ce se aplică minorilor”, aducând argumente obiective cu privire la necesitatea aplicării reglementărilor actuale, iar lect. univ. dr. Narcisa Stoicu „Aspecte de drept comparat privind răspunderea penală a minorilor”, temă în care a subliniat modul în care este reglementată răspunderea penală a minorilor în ţări precum Franţa, Olanda, Belgia, Elveţia şi Anglia.
Lect. univ. dr. Georgeta Sabău: „Copiii noştri şi drogurile”, în care a subliniat periculozitatea produselor etnobotanice, des întâlnite la noi în ţară. Lect. univ. dr. Horea Oprean: „Cauze şi condiţii care generează delincvenţa juvenilă prin prisma analizei criminologice”, a îmbinat cele mai recente studii genetice cu clasicele teorii criminologice aprobând în mare parte regimul juridic actual cu privire la răspunderea penală a minorilor.
Concluzionând lect. univ. dr. Iustin Stanca a prezentat multiple studii de caz privind determinismul delincvenţei juvenile, cât şi măsurile de remediu. În încheierea prelegerii la cuvânt a fost invitat, preşedintele ELSA România, Nistor Ovidiu Razvan, care a făcut o scurtă prezentare, în special în ceea ce priveşte oportunităţile pe care studenţii le au în calitate de membrii ELSA şi totodată a ţinut să felicite grupul de iniţiativă LSA Arad, pentru eforturile depuse până în prezent, asigurând că va acorda tot sprijinul studenţilor de la Arad în obţinerea statului de Grup Observator ELSA.
Studentul Daniel Gică, reprezentat al Grupului de iniţiativă LSA Arad, ne-a declarat că „la baza organizării acestui eveniment au stat, manifestările violente şi actele de vandalism care au cuprins Europa anului 2011, şi la care, conform statisticilor au participat predominant elevi şi studenţi. Aşadar o prelegere pe această temă s-a arătat a fi un bun prilej de studiu şi analiză asupra acestor fenomene, având în vedere că la prelegere au participat cadre didactice şi totodată practicieni de marcă ai domeniului juridic”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!