Locomotiva Jazz, program de succes al ICR Budapesta, care a reunit 54 muzicieni din România, Ungaria, Estonia, Marea Britanie, SUA, Danemarca, Slovacia şi Olanda sărbătoreşte în luna februarie doi ani.
Seara chitarelor, pregătită pentru aniversarea din 25 şi 26 februarie aduce pe aceeaşi scenă patru chitarişti desăvârşiţi din România şi Ungaria, într-un dialog inedit: Sorin Romanescu (RO), Alexandru Man (RO), István Gyárfás (HU), Gabor Juhasz (HU).
Ca şi în 2010, când publicul a fost întâmpinat la aniversarea de un an cu un concert al Teodorei Enache şi cu o expoziţie de afişe jazz şi în 2011 aniversarea va prilejui o surpriză. Organizatorul Festivalului de Jazz de la Gărâna, Marius Giura va fi prezent cu un scurt-metraj montat special pentru acest eveniment pentru a promova în Ungaria prestigiosul festival.
Sorin Romanescu a absolvit Academia de muzică din Bucureşti (pedagogie muzicală) şi Institutul Politehnic. Este un reputat chitarist, premiat ca „Muzicianul anului 2008 în Jazzul românesc”. Debutează în 1991 ca muzician de jazz la Festivalul de jazz de la Sibiu cu trupa “The Newcommers”. Susţine concerte de club şi este prezent la festivaluri de jazz din ţară alături de muzicieni din toate generaţiile: pianiştii Marius Popp, Johny Răducanu, Mircea Tiberian, Romeo Cozma, Lucian Ban (alături de care a înregistrat în SUA albumul “Romanian-American Jazz Suite”). În 2008 efectuează în Europa şi SUA un turneu de promovare a CD-ului “Romanian-American Jazz Suite”.
Alexandru Man s-a născut la 23 august 1969 la Dej, jud Cluj şi cântă la chitară de la vârsta de 12 ani. În 1985 a absolvit Şcoala Populară de Artă din Târgu Mureş. Alexandru Man a câştigat până în prezent premiul „Revelaţia anului”, acordat de Fundaţia Muzza. Este absolvent al Universităţii „Tibiscus” din Timişoara 2010, unde a studiat chitară jazz, iar în prezent numele său este asociat cu Departamentul de Jazz al Universităţii de Muzică din Bucureşti (masterand). Colaborează frecvent cu Sorin Romanescu, Luiza Zan, Pedro Negrescu sau Johnny Bota, Gyarfas Istvan. Colaborează de asemenea cu muzicieni din SUA, România, Ungaria şi Franţa. Desfăşoară şi alte proiecte alături de Bega Blues Band, Marius Pop, Cristi Soleanu şi Teodora Enache.
István Gyárfás începe prin a cânta la vioară, după care urmează Colegiul Kandó Kálmán pentru a se întoarce ulterior la muzică. În 2001 absolvă Colegiul de Muzică Liszt Ferenc şi predă chitară jazz la Şcoala de Muzică Bela Bartok din Budapesta. Este prezent în concert la diferite festivaluri şi în cluburi de jazz, concertând alături de nume mari din Ungaria: Kovács Gyula, Kőszegi Imre, contrabasiştii Pege Aladár, pianiştii Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla, trompetistul Tomsits Rudolf, saxofoniştii Dés László, Dresch Mihály, violonistul Deseő Csaba, flautistul Török Ádám sau soliştii Berki Tamás, Bontovics Kati. Susţine concerte alături de interpreţii internaţionali de renume: Tommy Víg, Bosko Petrovic, Ed Thigpen din Oscar Peterson Trio, Ernie Wilkins de la Count Basie Bigband, Herbie Mann, trompetistul american Mike Wax, Kim Hutchcroft, Sylvain Beuf, Benny Green, Ted Rosenthal, clarinetistul Joe Murányi din grupul lui Louis Armstrong, Jimmy Woode, fost contrabasist în grupul lui Duke Ellingto, solistele Carol Cass şi Sidney Ellis, Peter Erskine, George Duke şi Scott Hamilton.
Gabor Juhasz s-a născut în 1968 iar prestaţia sa a fost recompensată până în prezent cu premiile Gramofon şi Artisjus. De asemenea, alături de Tamás Jónás a câştigat premiul Aegon. Este membru fondator al Tin Tin Quartett şi a înregistrat alături de mulţi muzicieni importanţi de jazz. În 2002 înregistrează albumul “60/40” alături de Palle Mikkelborg. În 2006 pune bazele Gábor Juhász Trio alături de Péter Papesch – chitară bas şi de bateristul Fodo (Födő Sándor). Din 2009 acestora li se alătură saxofonistul Kristóf Bacsó şi trombonistul Ferenc Schreck, care transformă grupul într-un quintet. Tot în 2009 lansează albumul “1978” pe care figurează atât quintetul sus-amintit cât şi Attila László la chitară şi Mihály Borbély. Acest album îi aduce lui Juhasz în 2010 premiul “Hungarian Jazz Record Of The Year” din partea revistei Gramofon Magazin. Din 1990 predă la Conservatorul Bela Bartok, secţia chitară-jazz.
Concertele vor avea loc după următorul program:
• Vineri, 25 februarie, ora 20.00 – Kultea Klub, Budapesta,
• Sâmbătă, 26 februarie, ora 19.00 – Grand Cafe Cinema, Seghedin
Citiți principiile noastre de moderare aici!