Ministerul Finanţelor vrea să dea afară 17.000 de angajaţi din primării. Asociaţia municipiilor din România şi primarii din ţară ameninţă, în cotrapartidă, cu externalizarea serviciilor publice înghiţite până nu demult de instituţii, iar sindicaliştii prefigurează grevele generale. Primarul Gheorghe Falcă susţine că răspunsul Asociaţiei a fost deja înaintat ministerului, care a fost sfătuit să dea tonul la reorganizarea personalului. Până atunci discuţiile despre reducerea de posturi sunt inutile.
Potrivit unei analize întocmite de Ministerul Finanţelor, peste 20% dintre funcţionarii din administraţia locală ar trebui să intre în şomaj. Adică numărul funcţionarilor să fie redus cu 17.000 şi să ajungă la doar 65.000 de angajaţi. Propunerea ministerului a îmbărcat deja forma unui proiect de lege semnat de Ministerul de Interne şi cel al Finanţelor.
Metoda de calcul folosită la acest proiect este considerată ilegală şi implicit neconstituţională de cei vizaţi – primari, funcţionari şi sindicalişti, o simplă muncă de birou, departe de realitatea din primării.
Sindicaliştii din administraţie sunt decişi să stângă semnături pentru protestul şi pentru greva gerenală ce ar putea avea loc la sfârşitul lui ianuarie. Primarii municipiilor mari sunt convinşi că pot să-şi calculeze singuri de câţi angajaţi au nevoie în perioadă de criză, fără a avea nevoie de ajutorul vreunui minister. Nici Asociaţia municipiilor nu este de acord cu propunerea. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, preşedintele asociaţiei, susţine că întreg proiectul este “o păcăleală” şi că a transmis deja ministerului, în cursul acestei săptămâni, părerea oficială a asociaţiei. Ministerul este acuzat că a mers pe un calcul simplist: s-a luat numărul de angajaţi din fiecare tip de unitate administrativă şi, în funcţie de numărul de locuitori, s-au făcut o medie.
Se păcălesc singuri
Primarul crede că proiectul este o păcăleală pentru că în cazul în care ar fi adoptată legea, primăriile ar trece la externalizarea serviciilor care au fost incluse în structura proprie în trecut. Prin această metodă, s-ar ajunge la numărul impus de funcţionari, dar reducerile de personal ar fi, de fapt, inexistente. Ba mai mult, Gheorghe Falcă recunoaşte că în adresa înaintată ministerului, asociaţia indică faptul că ar ţine cont de propunerea făcută dacă reducerile ar începe de la vârf – adică de la Ministerul Finanţelor. “Atunci când vom vedea o modernizare la nivelul Ministerului Finanţelor, vom fi dispuşi să purtăm discuţii pe acest subiect”, a precizat primarul.
Afară cu serviciile
Falcă a mai indicat faptul că din Primăria Arad nu pleacă nici un angajat, că în prezent sunt 500 de funcţionari în aparatul propriu, dar că va putea opta pentru externalizarea serviciilor publice. “Nu ne afectează în nici un fel propunerea ministerului. Dacă nu vom putea altfel, vom face servicii publice şi ne vom încadra în normele impuse. Totul e o păcăleală. Dacă scot afară Administraţia Publică Locală, pe are am inclus-o în aparatul propriu, la momentul la care am fost ales primar, atunci reduc numărul angajaţilor proprii cu peste 200. Numai că acei 200 vor fi plătiţi în continuare, iar costurile administrative vor creşte, căci serviciile externalizate au nevoie de contabil, de serviciu juridic etc.”, a precizat Gheorghe Falcă.
Economii mici
Oricum, economiile făcute prin disponibilizarea celor aproape 17.000 de angajaţi din administraţiile locale, propusă acum de Ministerul Finanţelor, reprezintă mai puţin de 10% din cheltuielile cu salariile întregului personal bugetar pe o lună! Potrivit proiectului de lege, se estimează reducerea cheltuielilor bugetare cu 471 de milioane de lei.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!