„Transpunem în practică, la nivelul judeţului, programul de guvernare în domeniul culturii”
Jurnal arădean: Având în vedere că de problemele culturale se ocupă Centrul Cultural, Casa de Cultură, tot felul de comitete din C.L.M.şi C.J.A. plus instituţiile specializate de cultură – Teatru, Filarmonică, Teatrul de Marionete etc. – care este locul dumneavoastră în promovarea culturii în judeţ şi prin ce vă individualizaţi?
Samuel Caba: În primul rând, trebuie precizat că suntem o instituţie descentralizată din structura Ministerului Culturii şi Cultelor. Noi funcţionăm la nivel structural ca o „filială” a Ministerului în teritoriu, preluând acele sarcini care ne revin conform legislaţiei în vigoare. Ce nu suntem, este poate mai simplu de explicat: nu suntem o instituţie cu rol de coordonare a tuturor activităţilor culturale din judeţ, nu ne ocupăm cu finanţări directe de acţiuni culturale pentru că, din păcate, nu avem abilitarea necesară.
Jurnal arădean: Cum colaboraţi cu cultele religioase din judeţ şi în ce constă „direcţia” în acest domeniu complex al vieţii spirituale?
Samuel Caba: Una dintre primele măsuri pe care le-am adoptat după ce am ajuns în acest post a fost de a realiza un prim contact cu reprezentanţii tuturor cultelor religioase reprezentate în judeţul Arad. Nu pentru că aş dori un „control” asupra activităţii lor, departe de mine gândul ci tocmai pentru a stabili un mecanism de colaborare flexibil şi eficient cu fiecare cult în parte. Dialogul va continua, cu întâlniri periodice în cadrul cărora să ne spunem păsurile şi să găsim căi de rezolvare a problemelor care pot apărea. Nu trebuie omis nici faptul că pentru mine acest domeniu este unul foarte apropiat, fiind şi om al bisericii pe lângă vremelnica mea calitate de director-coordonator.
Jurnal arădean: Aradul dispune de o bogată zestre arhitecturală, un patrimoniu ce vorbeşte de istorie şi artă. Cum le puneţi în valoare?
Samuel Caba: Am realizat o serie de acţiuni menite să conserve dar şi să pună în valoare inestimabilul patrimoniu cultural şi artistic al Aradului. Am iniţiat o comisie care a inventariat clădirile de patrimoniu aflate în cea mai avansată stare de degradare, alcătuind şi un top în acest sens. Din păcate noi nu avem fonduri pentru renovarea lor, însă putem trage semnale de alarmă, putem oferi consultanţă celor dispuşi să le renoveze. În plus, după cum am mai arătat, am lansat deja propuneri de modificări legislative menite să ajute la renovarea acestor clădiri. Altă acţiune prin care dorim să promovăm patrimoniul de care dispune judeţul şi care s-a finalizat într-o primă etapă a vizat zece monumente, vizitate de trei artişti plastici. Ei au realizat câte o lucrare despre viziunea lor asupra fiecărui monument vizitat. Lucrările au fost expuse la Secţia de Artă a Muzeului judeţean. A fost realizat şi un catalog, care este distribuit birourilor de promovare turistică, primăriilor din judeţ şi care prezintă valorile de patrimoniu deosebite de care dispunem, într-un mod artistic.
Jurnal arădean: Care credeţi că au fost cei mai însemnaţi paşi pe care i-aţi făcut în cele câteva luni de când conduceţi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Arad?
Samuel Caba: Nu aş dori să realizez un bilanţ statistic sec. Consider că, în primul rând, am transparentizat Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Arad, am făcut-o cunoscută publicului. Apoi am popularizat programul nostru de lucru, inclusiv prin actualizarea paginii noastre pe Internet. Ne-am pus în serviciul cetăţenilor şi am căutat să devenim o prezenţă activă în viaţa Aradului. Am promovat dialogul ca modalitate de lucru, colaborarea fără prejudecăţi sau reticenţe cu toţi cei care pot aduce ceva acestor domenii atât de sensibile care ne stau în preocupări.
Carte de vizită
Samuel Adrian Caba
• Născut în 8 octombrie 1977, la Oradea
• Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Creştini din România
• Preşedintele Asociaţiei Centrul Creştin „Râul Trezirii” Arad
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!