Grupul psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad a participat, zilele trecute, faza naţională a concursului „Tineri, lăudaţi pe Domnul“, ediţia a doua, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei din Bucureşti. Aici au concurat alături de de alti tineri, (162, în total ) veniţi din cele şase mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Române: Mitropolia Ardealului, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi Mitropolia Olteniei.
Participarea la acest concurs are loc după ce grupul arădean a obţinut locul I la faza mitropolitană, desfăşurată la Timişoara. Condus de diac. prof. Tiberiu Ardelean, grupul a avut in repertoriu trei piese: Irmosul Botezului Domnului – Trifon Lugojan, Vrednică eşti – Varlaam şi Heruvic – Atanasie Lipovan.
Sârguinţa le-a fost răsplatită cu o diplomă de participare, iar prof. dirijor Tiberiu Ardelean a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor. În timpul deliberării juriului, a avut loc conferinţa prof. dr. Nicolae Gheorghiţă, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu titlul „O scurtă istorie a muzicii bizantine“. Prezentarea sa a oferit informaţii despre dezvoltarea muzicii bisericeşti, din vremurile apostolice până după căderea Imperiului Bizantin. În încheierea conferinţei, a fost amintită şi contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la răspândirea şi dezvoltarea muzicii bisericeşti, în special după 1453, anul căderii Constantinopolului.
În încheierea evenimentului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre necesitatea recuperării tradiţiei bizantine, a muzicii specifice spiritualităţii ortodoxe, menţionând că „acest concurs se înscrie într-o preocupare a Bisericii noastre, o preocupare intensă de a resuscita valorile din tradiţie, cele care au fost uitate, şi de a încuraja pe cei care sunt dotaţi să continue tradiţia frumoasă, solidă, substanţială a muzicii bisericeşti“. De asemenea, Preafericirea Sa a anunţat că va propune Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţă de lucru, alcătuirea, redactarea şi publicarea unui dicţionar de muzică bisericească.
„Considerăm că este necesar ca ceea ce ştim până acum, solid şi sigur, bogat şi sistematizat, să fie expus pentru a promova muzica bisericească; în primul rând, cea bizantină, avem şi muzică liniară, dar această preocupare a noastră este de ordin misionar. Avem o diasporă foarte mare şi e necesar ca toate comunităţile ortodoxe româneşti din diasporă să ţină legătura cu tradiţia, legătura cu ţara şi cu celealte Biserici Ortodoxe surori”.
L.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!