– Aţi participat zilele trecute la lansarea unui program în Italia, la universitatea din Padova.
– M-am întors în urmă cu câteva zile de la Padova, unde prin departamentul de ştiinţe istorice şi politice, am lansat un nou program european, intitulat „Prevention of and fight aginst crime”, care presupune prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii. Acest proiect a fost iniţiat de prof. Gianni Riccamboni, directorul Departamentului de Studii Istorice şi Politice şi a fost susţinut de Ministerul Afacerilor Interne din Italia, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, prin Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative şi Facultatea de Drept este parteneră, în cadrul proiectului. Alături de noi, ca şi parteneri, sunt şi alte asociaţii şi ONG-uri, atât din Italia, cât şi din România. Important este faptul că Universitatea noastră este practic organizatoarea acestui proiect, având în vedere că, la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, aici la Arad, se va organiza un workshop, privind un schimb de experienţă, între toţi participanţii, pe această temă, urmând ca, încă două asemenea întâlniri să fie organizate la Padova. Avem în vedere faptul că, în Italia, există la ora actuală o comunitate importantă de români care s-au stabilit legal sau mai puţin legal în Italia şi, ştiind că acolo există o problemă cu prostituţia, cerşetoria, dar şi alte asemenea fapte, acest proiect îşi propune să găsească nişte soluţii, pentru situaţia emigranţilor din România în Italia. Valoarea proiectului este una destul de importantă, peste 200.000 de euro, iar la finalul proiectului se va publica un volum consistent, care să propună soluţii atât pentru partea italiană, cât şi pentru partea română şi pentru cea ungară, deoarece, printre participanţi există şi o fundaţie din Ungaria.
– Cine mai fac parte alături de d-voastră în acest proiect din cadrul UVVG?
– Alături de mine, mai fac parte încă trei colegi: colegul Bulboacă de la facultatea noastră şi doi colegi de la Facultatea de Drept. Aş mai menţiona între cei care participă, ca beneficiari ai proiectului, se mai află Curtea de Apel din Timişoara, Asociaţia Penaliştilor din România, PolicyEuroNetwork Association, care îşi are sediul în România şi Universitatea de Vest din Timişoara.
– Tot în acest fel a fost şi proiectul INTESA?
– Acest proiect este aprobat de comisia europeană şi se situează în continuarea unor proiecte pe care le-am derulat împreună cu Universitatea din Padova, de altfel, acestea sunt cele mai vechi legături cu o universitate din străinătate, pe care UVVG le-a realizat în parteneriat, încă din anii 90. În anii trecuţi am avut proiectul INTESA, tot cu universitatea din Padova, iar în urmă cu o lună de zile s-a desfăşurat un proiect mai larg, organizat de Grupul de la COIMBRA, în ceea ce priveşte analizarea unor chestiuni cu privire la regionalizare europeană şi o privire de ansamblu şi asupra dezvoltării industriale în aceste regiuni.
Revenind la proiectul cu lupta şi prevenirea criminalităţii, aici nu este vorba numai de a acţiona după ce ai constatat încălcarea legii, ci de a prevenii încălcarea legii, prin armonizarea acţiunilor şi în planul legislaţiei comune europene, dar şi în ceea ce priveşte implicarea ONG-urilor, a societăţii civile, a diferitelor organisme ale statelor, pentru a preveni extinderea activităţilor cu conotaţie criminalistică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!