Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada 18-20 mai 2012, cea de-a XXII-a ediţie aniversară a Conferinţei Internaţionale „Zilelor Academice Arădene”, unde au fost prezentate peste 900 de comunicări ştiinţifice.
Lucrările ştiinţifice au fost onorate de prezenţa a peste 1000 de participanţi, studenţi, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, cadre didactice şi cercetători ştiinţifici din peste 20 de Universităţi din UE, autorităţi locale – Gheorghe Falcă, primarul Aradului, senatorul Constantin Igaş, deputatul Iustin Cionca, prefectul Călin Bibarţ, Paul Bărbulescu, prefectul studenţilor UVVG, primari, consilieri municipali şi judeţeni, reprezentanţi ai Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” – ALUMNI.
Moment de bilanţ ştiinţific, dar şi de sărbătoare academică, „ZILELE ACADEMICE ARĂDENE” – Ediţia a XXII, au inclus în program şi spectacole artistice (Ansamblurile studenţeşti „Cununiţa” şi „Goldiş – Maramureş” ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş) şi competiţii sportive studenţeşti. La Complexul Universitar de la Macea, proprietate a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, s-au desfăşurat secţiuni de comunicări şi întâlniri informale ale Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – ALUMNI: „Curricula academică şi traiectul profesional al absolvenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad” – ediţia a III-a şi Asociaţiei studenţeşti „E.L.S.A. – Promotor al formării profesioniştilor în domeniul ştiinţelor juridice”.
„Zilele Academice Arădene”, manifestare de tradiţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, au demarat cu un Te – Deum la Monumentul marelui corifeu al Unirii, Vasile Goldiş, părintele spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, oficiat de un sobor de preoţi condus de Arhiepiscopul Dr. Timotei Seviciu.
Deschiderea oficială a Zilelor Academice Arădene, Ediţia a XXII-a, a avut loc în Aula „Magna Universitaria” din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş” au fost conduse de conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele senatului UVVG.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator şi preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat că „Zilele Academice Arădene” ajunse la a XXII-a ediţie, care marchează 22 de ani de existenţă, sunt un fericit moment de bilanţ ştiinţific, prin care se confirmă statutul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad de promotoare a calităţii academice în educaţie şi cercetare ştiinţifică. „Cercetarea ştiinţifică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad are la ora actuală un institut de cercetare la nivel european – Institutul de Ştiinţe ale Vieţii în cadrul căreia sunt abordate cercetări de vârf interdisciplinare în consorţii naţionale, internaţionale şi un număr de 6 reviste ştiinţifice indexate în baze de date internaţionale. Existenţa Şcolii doctorale şi postdoctorale finanţate prin Programele Uniunii Europene constituie un stimulent al cercetării ştiinţifice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a precizat că „reformele Bologna au schimbat faţa învăţământului superior din întreaga Europă, datorită implicării şi devotamentului instituţiilor de învăţământ superior, a personalului şi studenţilor. Structurile de învăţământ superior din Europa sunt acum mult mai compatibile şi comparabile. Sisteme de asigurare a calităţii contribuie la construirea încrederii, calificările din învăţământul superior sunt mult mai uşor de recunoscut peste graniţe iar numărul celor care fac parte din sistemul de învăţământ superior, a crescut. Studenţii de astăzi beneficiază de o varietate mai largă de oportunităţi de educaţie şi sunt din ce în ce mai mobile, astfel viziunea unui Spaţiu european al învăţământului superior a fost atinsă”.
Lucrările ştiinţifice prezentate în plen de prof.univ.dr. Aurel Ardelean, Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad: ”Vasile Goldiş – părintele naţiunii române – 150 de ani de la naştere”, de prof.univ.dr. Coralia Cotoraci, Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad: „Sistemul de educaţie academică prin prisma conferinţei ministeriale Bologna de la Bucureşti (26-27 aprilie 2012)”, prof. univ. dr. Silviu Cerna (Universitatea de Vest din Timişoara): „Concepţia europeană despre guvernanţa economică” şi Ciprian Valentin Mihali de la Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad: „George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel – 100 de ani de la naştere”, au confirmat cercetarea ştiinţifică internaţională din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Comunicările ştiinţifice au continuat pe secţiuni, dintre care le amintim:
1. Colocviu Internaţional: Traductologia: Ştiinţă a comunicării lingvistice şi culturale transfrontaliere, desfăşurat în Aula „Ştefan Cicio Pop”, cu participarea unei delegaţii franceze, conduse de prof. univ. dr. Gilles Bardy din cadrul Centrului de Cercetări al Limbilor Romanice din cadrul Universităţii Aix Marseille din (Franţa).
2. * În cadrul secţiunii „România în contextul economiei globale” au fost prezentate un număr de 85 de lucrări, participând 102 cadre didactice şi cercetători din domeniul economic, unde a participat dl. ing. Bala Gheorghe, director A.N.C.S. În cadrul secţiunii „Cooperare culturală internaţională” au fost prezentate un număr de 31 de lucrări, iar în cadrul secţiunii „Applied Computer Science and Comunications”, au fost prezentate un număr de nouă lucrări, prezentările desfăşurându-se exclusiv în limba engleză. La secţiunea „Învăţământ preuniversitar: Instruirea pe competenţe pentru creşterea calităţii învăţământului preuniversitar” au fost prezentate un număr de 11 lucrări.
* Facultatea de Ştiinţe ale Naturii Inginerie şi Informatică a avut 3 secţiuni: „Prezent şi perspective în cercetarea ŞtiinţelorVieţii – Present and future in life science reserch (biological sciences)” – la această secţiune au participat personalităţi marcante din ţară şi străinătate: – Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, membru titular al Academie de Ştiinţe Medicale, şi membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Acad. dr. Constantin Toma, membru corespondent al Academiei Române, Acad. dr. Gheorghe Benga, membru corespondent al Academiei Române, Prof. dr. Gogu Gheorghiţă, membru al Academie Oamenilor de Ştiinţă, Prof. dr. Dorina Cachiţă, preşedinta Societăţii Naţionale de Culturi de Celule şi Ţesuturi, Prof. dr. Kormoczi Laszlo, director al departamentului de Ecologie, Universitatea din Szeged, Prof. dr. Endre Mathe, director al departamentului de Biologie, Universitatea din Nyiregyhaza.
„Geografia zonei Arad – Zărand”, unde au participat personalităţi din domeniul Geografiei de la facultăţile din Cluj, Timisoara şi Oradea, manifestarea continuându-se a doua zi la Moneasa cu un worhshop cu tematica Rezervaţia Naturală Codru Moma, depresiunea Moneasa şi posibilităţile de valorificare turistică, în cadrul manifestării fiind invitaţi toţi managerii de turism din zonă pentru dezbaterea – Dezvoltarea turistică a zonei Moneasa. În cadrul secţiunii a avut loc si o lansare de carte de către domnul Prof. dr. Aurel Ardelean şi CPI dr. Mândruţ Octavian.
* Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a avut alocată secţiunea de Cercetare interdisciplinară biomedicală şi farmaceutică aplicată cu 4 subsecţiuni pentru cadrele didactice şi cercetătorii seniori si 4 secţiuni studenţeşti.
* În cadrul sesiunii Cercetări preclinice şi farmaceutice în medicină au fost prezentate 31 de lucrări ştiinţifice sub forma de prezentări orale şi postere din domenii stiinşifice diverse: radioimagistică, mecanisme moleculare ale diabetului zaharat, farmacologie şi farmacognozie, toxicologie, perspective în medicina robotică, etc.
Medicii Dentişti au comunicat rezultatele ştiinţifice în cadrul sesiunii Complementaritate între estetica şi prevenţie în Medicina Dentară. În cadrul acestei secţiuni s-au comunicat cele mai noi date ştiinţifice privind aplicaţiile laserului în medicina dentară, noi materiale compozite utilizate în protezare, noi tendinţe în tratamentele dentiţiei temporare la copii, tratamente conservatoare a periodontitelor cronice, noutăţi în chirurgia maxilo-facială, importanţa examenului histopatologic în diagnosticul tumorilor cervico-faciale, etc.
* În cursul dimineţii de 19.05.2012, în campusul Universitar Vasile Goldiş s-a desfăşurat de-a lungul a 3 ore un workshop internaţional Nutrition and Helath. S-au prezentat teme de mare actualitate, rezultate ştiinţifice ale unor colaborări interdisciplinare, care se pot constitui ca adevărate instrumente de diagnostic şi tratament pentru medicina actuală şi viitoare: principii de nutriţie la pacienţii oncohematologici, relaţia între genetică şi nutriţie, alimente funcţionale, suplimente nutrive din plante medicinale într-o dietă modernă, influenţa dietei în declinul cognitiv, etc.
Într-o atmosferă de sărbătoare şi de emoţii, studenţii şi tinerii cercetători rezidenţi ai Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, sub coordonarea cadrelor didactice au prezentat importante teme ştiinţifice sub formă de prezentări orale şi postere. S-au prezentat peste 100 de lucrări împărţite în patru secţiuni: Interdisciplinaritate în ştiinţele biomedicale pentru studenţi şi tineri medici, Complementaritate între estetica şi prevenţie în Medicina dentară pentru studenţi şi tineri medici, Cercetări preclinice şi farmaceutice în medicină pentru studenţi şi tineri medici şi o secţiune specială dedicată studenţilor medicinişti francezi.
În cadrul întâlnirii informale a Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – ALUMNI, senatorul Constantin Igaş a subliniat: „Vreau să felicit conducerea Universităţii de „Vest Vasile Goldiş”, atât pe domnul profesor Aurel Ardelean, promotorul acestei instituţii de învăţământ, cât şi întregul corp profesoral, care, prin oferta educaţională de o calitate remarcabilă, a atras numeroşi studenţi înspre judeţul Arad. Sunt unul dintre cei peste 50.000 de absolvenţi ai acestei Universităţi şi o recomand cu căldură şi totală încredere tuturor celor care vor să urmeze studii universitare. Vă doresc „La mulţi ani”, să contribuiţi în continuare pentru ca judeţul Arad să devină un centru universitar de elită”.
UVVG, prezentă la Târgul organizat de firma Maschio Gaspardo România „In campo”
O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad condusă de d-na rector, prof. univ. dr. Cotoraci Coralia, a participat sâmbătă 19.05.2012 la Târgul organizat de firma Maschio Gaspardo România „In campo”, desfăşurat la Chişineu Criş. Universitatea a beneficiat în cadrul evenimentului In Campo de un stand, unde şi-a expus oferta educaţională a celor 6 facultăţi si serviciile oferite de Incubatorul Tehnologic si de afaceri (ITA) GOLDTECH Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!