Marion Cotillard a dus pe culmile gloriei ţara sa natală Franţa la premiile Oscar din acest an. Ea este laureata premiilor Academiei Americane de Film pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal. Franţuzoaica le-a învins astfel pe celelalte pretendente la statueta aurie, Cate Blanchett, Julie Christie, Laura Linney şi tânăra speranţă Ellen Page. Marion este o tânără fermecătoare şi o actriţă foarte talentată. Într-un singur an şi cu un singur rol, cel al artistei Edith Piaf în filmul La vie en rose, a reuşit să impresioneze o lume întreagă.
Palmaresul impresionant al lui Daniel Day-Lewis s-a completat cu un nou premiu Oscar, acela pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Cum era de aşteptat prestaţia sa de excepţie din There will be blood, a fost răsplătită şi de Academia Americană de Film. Lista distincţiilor obţinute de-a lungul timpul de actorul de origine britanică nu este deloc una scurtă. De trei ori laureat al premiilor BAFTA acordate de Academia Britanică de Film, câştigător al Globului de Aur, anul acesta pentru Cel mai bun actor într-o dramă, un Oscar în 1989 pentru rolul principal din “My left foot”. Acestea sunt doar câteva dintre trofeele cu care se poate lăuda Daniel Day Lewis.
Javier Bardem a câştigat Oscarul pentru cel mai bun rol secundar masculin, pentru filmul fraţilor Coen, “No country for old men”. Premiul nu este tocmai o surpriză dat fiind faptul că pentru aceeaşi prestaţie spaniolul a primit deja un Glob de Aur şi un trofeu al Academiei Britanice de Film. Javier Bardem a primit primul său rol important când avea doar 20 de ani, în 1992. Au urmat apoi o serie de apariţii de succes. În 2004 a fost laureatul Festivalului de Film de la Veneţia pentru rolul din “Mar Adentro”.
Actriţa Tilda Swinton este fericita posesoare a unui statuete Oscar pentru cea mai buna actriţă într-un rol secundar pentru apariţia sa din Michael Clayton. La această categorie actriţa a avut ca rivale nume sonore ale cinematografiei, Cate Blanchett, Saoirse Ronan, Ruby Dee şi Amy Ryan. Tilda Swinton a păşit în imperiul hollywoodian în 2000 alături de Leonardo DiCaprio în lungmetrajul Plaja. Câţiva ani mai târziu o revedem în Constantin, Broken Flowers şi în filmul Cronicile din Narnia. În Michael Clayton, Tilda dă viaţă unei femei de afaceri, Karen Crowder, orbită de loialitatea faţă de şeful său. De altfel acest rol i-a adus deja anul acesta un premiu BAFTA.
“Ratatouille”, povestea unui şobolan care devine şef bucătar, producţia studiourilor Disney şi Pixar a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun fim de animaţie. La aceeaşi categorie au fost nominalizate şi filmele “Persépolis”, de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, şi “Cu toţii la surf!”, de Ash Brannon şi Chris Buck.
“No country for old men” a fost desemnat cel mai bun film al anului trecut la cea de-a 80-a gală a premiilor Oscar.
Acelaşi film, “No country for old men”, le-a adus fraţilor Joel şi Ethan Coen Oscarul pentru regie, decernat duminică noaptea, la cea de-a 80-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, găzduită de teatrul Kodak din Los Angeles.
Premiul pentru regie este cel de-al treilea din cariera celor doi regizori şi al doilea Oscar câştigat la această ediţie, după trofeul pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Au fost nominalizaţi şi Julian Schnabel (“Scafandrul şi fluturele”), Jason Reitman (“Juno”), Tony Gilroy (“Michael Clayton”) şi Paul Thomas Anderson (“Va curge sânge”).
“Juno” a fost premiat cu un Oscar pentru cel mai bun scenariu original, “Elisabeth – The Golden Age”, premiu pentru cele mai bune costume, “Taxi to the Dark side” a plecat şi el cu un Oscar pentru cel mai bun documentar, “Die Falscher” (Falsificatorii de bani)a fost denumit cel mai bun film străin iar “The Bourne Ultimatum”a câştigat trei premii Oscar pentru sunet, editare de sunet şi montaj.
Sursa: Realitatea TV
Citiți principiile noastre de moderare aici!