Totul in jur se impodobeste de sarbatoare si in aer pluteste bucuria de a fi alaturi de cei dragi, in jurul unei mese festive. Tu insa esti singura sau departe de familie. In asemenea perioade, cand veselia este la ordinea zilei, exista si oameni care traiesc acut propria tristete.
Este o perioada care invita nu doar la bucurie, ci si la meditatie – pentru unii, aceasta reprezinta doar un motiv de depri-mare. Nu e usor sa te uiti in jur si sa vezi ca nu este nimeni alaturi de care sa te bucuri.
Brazii impodobiti din vitrine si zambetele schimbate de cupluri care trec tinandu-se de mana ti se par enervante si lipsite de sens.
De multe ori, veselia celorlalti este contagioasa. Dar exista si destule situatii in care problemele, singuratatea sau tristetea sunt atat de apasatoare, incat bucuria altora actioneaza ca un declansator al sentimentelor negative. Insa adancirea in propriul pesimism nu este o solutie.
Cu cat te vei gandi mai mult la trairile negative, cu atat acestea vor avea o rezonanta mai puternica in sufletul tau.
Iti amintesti de povestea Baronului Münchausen, care spunea ca a iesit din mlastina tragandu-se singur de par? Este genul de solutie pe care ti-o propunem pentru iesirea din tristete – functioneaza cu adevarat!
Poti gasi “strategii” pentru ca sarbatorile de Craciun sa devina un motiv de gandire optimista si de inducere a unei stari de bine, chiar daca te apasa diverse probleme.
Terapie de Craciun, in 5 pasi
1 Nu esti singura!
Oricat ai fi de trista, incearca sa privesti in jur. Poate vei fi surprinsa sa vezi ca nu esti unica persoana de pe lume care sufera. Daca vei vrea sa vezi, s-ar putea sa descoperi macar inca o persoana care are necazuri, asa cum ai tu. Sau chiar mai multe decat tine… Asta nu inseamna sa te bucuri, ci sa privesti din alt unghi propriile probleme: poate ceva mai detasat, poate cu mai mult optimism, poate descoperind solutii care pana atunci nu pareau valabile.
2 Exista cineva care are nevoie de ajutorul tau!
Daca ai privit deja in jur, ai constatat ca exista cineva intr-o situatie mai grea decat a ta: un copil orfan, un batran parasit sau un vecin sarac. Asta nu inseamna ca te bucuri de nenorocirea altuia. De ce sa nu faci o bucurie celui aflat la greu? Zambetul celui mai singur sau mai sarac decat tine te va inveseli si iti va reda sentimentul ca poti fi utila, sentiment de care s-ar putea sa fi uitat.
3 Nu e nevoie sa fii bogata!
Intr-o lume in care agoniseala e ridicata la rang de virtute, uitam adesea ca spiritul Craciunului nu inseamna daruri costisitoare sau mese somptuoase, ci o perioada in care fiecare dintre noi ar trebui sa isi aminteasca de toleranta, de intelepciune si dragoste neconditionata. Ofera si tu asemenea daruri si vei uita ca bradul nu e incarcat de cadouri, asa cum ti-ai dori, sau ca in cuptor nu se rumeneste un purcel. In schimb, sufletul ti se va incalzi, in ciuda frigului de afara.
4 Exista prieteni!
Treci printr-o perioada grea, nu vrei sa vezi pe nimeni? Nu esti alaturi de familie sau nu ai o familie a ta, te simti singura si fara rost? Poate ca ai uitat de prietenii tai. Nu le refuza mana intinsa! Exista colegi, vecini sau cunostinte cu care poti impartasi sentimentul de sarbatoare. Daca tu vei fi deschisa, si ceilalti vor veni catre tine!
5 Nu exista nimeni alaturi care sa-ti faca un mic dar sau sa-ti ofere compania sa?
Nu-i nimic! Fa-ti singura un cadou si creeaza-ti atmosfera de sarbatoare. Cumpara-ti o creanga de brad, nu uita de cozonac si de sampanie, pune muzica vesela si aprinde cateva lumanarele parfumate. Nu poti astepta cu mainile in san sa se intample o minune. Fa chiar tu minunea, de dragul tau!
Citiți principiile noastre de moderare aici!