La categoria “investitori – achizitii”, exemple celebre sunt nenumarate, intre care doua rezoneaza puternic: Julia Roberts/Danny Moder – l-a vrut, l-a cumparat efectiv de la fosta lui sotie, il detine si in prezent; Britney Spears/Kevin Federline – l-a vrut, i-a platit toate datoriile, il intretine si in prezent.
Raportand totul la contextul nostru, gasim ca Moni si Iri si-au propus sa fie un fel de Ivana si Donald autohtoni, prin iesiri la rampa aproape agresive pentru audienta aflata inca in proces de occidentalizare.
Dar, dincolo de a judeca lucrurile prin prisma convingerii ca mercantilismul se integreaza cu noi perspective si in cadrul legaturilor afective dintre indivizi, ma intreb, de pilda, cum ar trebui sa fie o femeie pentru a obtine interes din partea unui barbat aparent indisponibil? Cei mai multi dintre reprezentatii sexului tare se declara coplesiti cand gasesc in atitudinea unei femei acel “ceva” la care reactioneaza cu interes. Femeia-Ares (zeul razboiului), cum imi place sa denumesc arhetipul dominatoarei, impresioneaza asadar prin ea insasi, constienta fiind ca responsabilitatea unei vieti implinite ii apartine.
Pe parcursul vietii, fiecare dintre noi isi formeaza un sistem de principii, un fel de “harta” a lumii in cadrul careia ne organizam experientele si incercam sa gasim semnificatia lucrurilor care ne inconjoara. In privinta relatiilor dintre sexe, aceste principii difera, iar asta se simte cu exactitate atunci cand descoperi ca, in mod real, nu poti avea garantia a ceea ce considerai ca ti se cuvine din atitudinea unui barbat. Avand conceptii proprii despre cum ar trebui sa fie totul pentru a te simti implinita, pasarea responsabilitatii cu increderea ca cel de langa tine iti va prelua cu succes rolul, este o greseala. O relatie de cuplu nu functioneaza strict prin compensatii sentimentale reciproce si totusi, tendinta este ca femeile sa se simta frustrate pentru ca barbatii nu isi asuma responsabilitati. Ajung sa le pretinda subtil acest lucru iar, in final, contribuie la “ruptura” pe care ar fi evitat-o cu orice pret, prin exprimarea nepotrivita a propriilor dorinte, in fata celui care si-a stabilit deja “harta” asteptarilor.
Multe dintre femeile a caror prioritate este descoperirea succesului pe plan profesional, au tendinta sa priveasca relatia cu un barbat ca pe o afacere. Unele dintre ele chiar recunosc acest lucru si se declara dezamagite cand barbatii se simt coplesiti de puterea prezentei feminine in jocul seductiei. Iata, deci, paradoxul situatiei: pare ca ceea ce ii anima pe ei, le plictiseste pe ele si invers. Complacerea intr-un context, in ciuda discrepantelor intre tipurile de personalitate, apartin evident etapei de experimentare a celui care va invata din orice situatie si isi va modela apoi conduita in functie de stabilirea unor scopuri precise.
Puterea se cere exersata, iar succesul apartine doar celor care nu asteapta sa li se indeplineasca dorintele in mod miraculos. Asadar, pentru a ramane functionala, o relatie de cuplu are nevoie de investire permanenta, din partea ambilor actanti ai cuplului.
Respectul reciproc si sinceritatea fiind doua dintre cele mai importante aspecte in acest proces, fara indoiala ca o femeie puternica va sti sa aprecieze pe cel care o va aprecia la randul sau, asa cum un barbat cu aptitudini de lider va reactiona cu interes la capacitatea unei femei de a ramane independenta… prin iubire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!