Expoziția își propune o incursiune fotografică în teritoriul bolii psihice, un ținut ai cărui locuitori sunt atinși de o cumplită alienare, atât față de lume, cât și față de ei înșiși. Puțini sunt cei care au curajul să viziteze această țară, cu granițele sale imprecise și în continuă schimbare, cu limbajul său sumbru și neinteligibil. Străinul, necunoscutul, exercită asupra celuilalt atât fascinație, dar și teamă. Iar odată cu teama vine stigmatizarea, discriminarea, indiferența. Însă, acești străini trăiesc în mijlocul nostru, împărțim același spațiu, pe stradă, în autobuz, la magazin. Guvernați de legile unei geometrii implacabile, planurile noastre se intersectează permanent, dar sufletele nu se întâlnesc.
Înscris în seria unor demersuri cu scop educațional, proiectul „Zbor deasupra unui cuib de nobili” este unul prin care Ciprian Hord încearcă să prezinte o alternativă la narațiunea standard referitoare la persoanele care suferă de o afecțiune psihică, persoane care sunt percepute predominant din perspectiva alterității, fiind considerate stranii, imprevizibile, periculoase chiar.
„Acest proiect propune, prin intermediul fotografiei, o întâlnire față în față cu rezidenții Spitalului de Psihiatrie din Căpâlnaș, județul Arad, oameni, care se află într-o permanentă luptă demnă cu suferința. Ei vin cu generozitate și entuziasm la această întâlnire, ne privesc în ochi cu încredere și ne spun: hai să ne cunoaștem! La finalul expoziției, luni, 30 septembrie, Ciprian Hord va organiza un artist talk, unde sunt așteptați să participe cei interesați de zona fotografiei documentare, a sănătății mintale și a reprezentării vizuale a grupurilor marginale”, anunță organizatorii evenimentului.
Psiholog clinician și fotograf documentarist, Ciprian Hord este doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte a Universității de Vest din Timișoara și cadru didactic asociat la specializarea Arte plastice (Fotografie – videoprocesare computerizată a imaginii) la Facultatea de Arte și Design a UVT. Proiectele sale fotografice de lungă durată abordează teme variate: comunitățile monastice, viața cotidiană a nevăzătorilor, politica, melancolia provincială, iar în ultimii trei ani munca sa a fost concentrată pe reprezentarea vizuală a persoanelor care suferă de afecțiuni psihice. Fotografiile sale au apărut în diverse publicații internaționale și naționale (Time, The Washington Post, Bloomberg, Vice USA, NOOR, BIF Magazine, Balkanium, Scena9, DOR, Dilema Veche, Orizont), iar în spațiul expozițional a fost prezent la Emergenze (Roma, 2023), Interfoto (Timișoara, 2021), Politika (Arad, 2016), FotoIstanbul (2015, 2016) și Mediafaxfoto Best Of 2010-2011 (București 2011).
„Zbor deasupra unui cuib de nobili” este parte integrantă a Bienalei INTERFOTO, ediția 2024, eveniment care este inclus pe agenda mai largă de acțiuni „Optzeci plus” organizate de Facultatea de Arte și Design Timișoara, cu ocazia UVT 80. În acest an, Universitatea de Vest din Timișoara aniversează 80 de ani de la înființare, moment marcat printr-o serie de manifestări dedicate comunității timișorene, în spiritul genericului special al acestei aniversări: „UVT pentru comunitate, pentru Timișoara!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!