Avându-i ca invitați pe dirijorul Vlad Vizireanu și pe violonistul Remus Azoiței, concertul va aduce în fața publicului arădean două compoziții semnate de Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35 – și Modest Mussorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție. Concertul dedicat celor 260 de ani de la începerea lucrărilor de construcție a Cetății Aradului va avea loc joi, 15 iunie, de la ora 19, în sala mare de concerte a Palatului Cultural.
Cetatea Aradului a fost construită între anii 1763 și 1783, pe vremea împărătesei Maria Tereza. Construită după planurile generalului Ferdinand Philipp Harsch, în stil Vauban-Tenaille, cetatea a fost proiectată sub formă de stea cu șase colțuri, fiind prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri care, la nevoie, puteau fi inundate.
În cazematele cetății, folosite decenii întregi drept închisori, au fost închiși Horea, Cloșca și Crișan, iar între anii 1790 și 1815 au fost întemnițați prizonieri din armata franceză. În timpul Revoluției din 1848-1849, armata revoluționară maghiară a ocupat cetatea timp de 46 de zile. Ulterior, aici au fost executați prin spânzurare și împușcare cei 13 generali care au condus revoluția maghiară. În timpul primului Război Mondial, cetatea a adăpostit prizonieri din Bosnia și Herțegovina, printre ei aflându-se și Gavrilo Princip, cel care l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand de Habsburg, la Sarajevo.
Încă de la construirea ei, Cetatea Aradului a avut doar scop militar. În perioada interbelică a găzduit Regimentul 93 Infanterie, iar între anii 1944 și 1958 aici a staționat o unitate de tancuri sovietică. Ulterior, locul lor a fost luat de un regiment românesc de tancuri, iar după Revoluție, în Cetatea Aradului a fost staționat Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii.
Trimite articolul
XFrumos. Vrem astfel de articole mai des. Mulțumim pentru mica lecție de istorie.