Sărbătoarea lui Sveti Sava va fi marcată, ca în fiecare an, de un spectacol special, pe scena Filarmonicii Arad. De la ora 19, vor urca pe scenă ansamblurilor „Kolo” din Arad, „Plavi Delija” din Sânpetru Mare, „Čanadske Zvezdice” din Cenad, „Veterani” din Timișoara, „Sveti Sava” din Sânnicolau Mare, „Sveti Đorđe” din Stanciova, „Biseri” din Sânnicolau Mare, dar și orchestra de tamburași „Batini Bećari” din Sânnicolau Mare. Pe scenă vor mai urca și elevii cursurilor de limbă sârbă organizate de Uniunea Sârbilor din România la Arad și Sânnicolau Mare.
Sfântul Sava (1175 – 27 ianuarie 1235) a fost un prinț sârb a Zahulmiei și călugăr ortodox, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii și legislației sârbe, fondatorul Mănăstirii Hilandaru de pe Muntele Athos și un diplomat. S-a călugărit din tinerețe, primind numele monahal Sava. Numele său secular a fost Rastko Nemanici (în sârbă Растко Немањић, cu alfabetul chirilic: Rastko Nemanjić). A fost cel mai tânăr fiu al domnitorului sârb Ștefan Nemania și astfel membru al Casei Regale Nemanici.
Este considerat unul din cele mai importante figuri ale istoriei sârbe și este canonizat și venerat de Biserica Ortodoxă Sârbă. Viața sa și devotamentul său personal pentru poporul sârb au fost interpretate în multe lucrări artistice, din perioada medievală până în cea modernă. Catedrala Sfântul Sava din Belgrad îi poartă numele și este cea mai mare biserică din lumea ortodoxă.
Sfântul Sava, patron spiritual al școlilor sârbești, este sărbătorit anual pe 27 ianuarie (14 ianuarie în calendarul Iulian). Rămășițele sale pământești sunt păstrate la catedrala care-i poartă numele, din capitala Serbiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!