Concertele fac parte din proiectul „Transinestezia”, a cărui denumire vine din contopirea zonei geografice în care acesta s-a născut – Transilvania, cu termenul care definește capacitatea de a vedea culori atunci când sunt auzite sunete („sinestezie”), Ligeti fiind un compozitor care deținea abilități sinestezice. Pe scurt, acest proiect descrie sunetul și coloritul Transilvaniei, prin intermediul compozitorilor care s-au născut sau au compus aici într-un arc temporal de peste două secole. Chiar numele Musica Ricercata (în traducere „muzică cercetată”) provine de la titlul unei compoziții de Ligeti în care aducea un omagiu trecutului muzical, exact demersul pe care îl realizează acest proiect.
Conceptul a fost realizat de dirijorul Gabriel Bebeșelea. În proiect sunt implicați violonista Alexandra Tîrșu – cu vioara Stradivarius Ida Haendel, respectiv pianistul Daniel Ciobanu, unul dintre cei mai valoroși pianiști ai noii generații.
„Vor fi interpretate lucrări care au fost compuse în aceste zone sau care au fost inspirate de viața compozitorilor în Transilvania, compoziții care urmăresc acest traseu ideatic. Acest concert va recrea universul sonor al Transilvaniei, începând cu perioada în care Michael Haydn era director muzical la Oradea, și încheind în zilele noastre cu compoziții create în ultimii ani ale celui l-a influențat pe Ligeti, György Kurtag, sau ale fiul său, Lukas Ligeti. Piesa Encore a lui Peter Eötvös este dedicată tot lui György Kurtag, demonstrând conexiunile intrinseci dintre toate lucrările alese”, transmit organizatorii.
„Transinestezia” va ajunge în 8 locuri din țară. În județul nostru, concertele vor avea loc astfel: pe 16 iulie, de la ora 12, în Mănăstirea Maria Radna din Radna, pe 16 iulie, de la ora 18, la Căminul Cultural „Sabin Drăgoi” din Petriș, iar pe 18 iulie, de la ora 18, în Sala Marii Uniri (clădirea fostei Prefecturi) din municipiul Arad.
Intrarea la toate evenimentele va fi gratuită, în limita locurilor disponibile. Concertele din cadrul proiectului finanțat (și) de Administrația Fondului Cultural Național vor fi însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu muzicienii invitați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!