ARAD. Condor Club Arad organizează, în perioada 22-24 septembrie, cea de-a 77-a ediţie a concursului de orientare Cupa Zărandului. Competiţia are trei etape care se desfăşoară la Cicir (etapa 1), Vladimirescu (etapa 2) şi Şiria (etapa 3).
Potrivit organizatorilor, Memorialul Dávidházy Kálmán (asimilat primei etape) este un „concurs individual pe echipe, mixt, echipe de 3 (+1 începător, opțional, pentru îmbunătățirea punctajului) la următoarele categorii: copii, juniori, elită şi master. Fiecare categorie va avea câte patru trasee de lungimi diferite: purple, blue, orange şi green. (…) Membrii echipelor pot fi și din cluburi sau judeţe diferite.
Etapele 2 şi 3 (Cupa Zărandului) se desfăşoară sub forma unui concurs individual, cu două etape de distanță medie şi rezultat cumulat, fiind destinat următoarelor categorii:
M/W 10-12-14-16-18/20-21/35-40/45-50/55-60-65-70-75+, Open Family (echivalent W12), Open Beginner (echivalent M14).
„Categoriile cu minim 8 participanți vor fi considerate categorii competitive, vor lua startul conform unei liste și vor fi premiate. Categoriile cu mai puțin de 8 participanți se consideră categorii Open, vor avea start liber, se întocmește clasament, dar nu vor fi premiate” – precizează organizatorii concursului.
Înscrierea concurenţilor se face până la 15 septembrie 2023. Informaţii suplimentare se pot obţine pe WhatsApp (0773.334.540) sau pe email (ifoldi@yahoo.com).
Despre (concursurile de) orientare
„Orientarea este un sport răspândit pe toate continentele și poate fi practicat la orice vârstă fie ca sport de performanță, fie ca sport de agrement de către întreaga familie. Pentru performeri se organizează campionate mondiale separat pentru tineret, juniori, seniori și veterani, dar și pentru studenți, militari sau polițiști. Orientarea te solicită atât fizic, cât și intelectual. Categoriile de vârstă, separat feminin și masculin, au trasee cu grade de dificultate fizică și tehnică diferită. Concurenții primesc harta cu traseul lor în momentul startului și trebuie să treacă prin toate posturile de control în ordinea dată, ajutându-se de busolă și hartă. Concurenții pleacă la un interval de 3 minute iar cronometrarea se face cu un sistem electronic, câștigător fiind declarat cel ce parcurge întregul traseu în cel mai scurt timp. Colaborarea pe traseu nu este permisă, dar nimeni nu te va sancționa dacă ajuți un adversar aflat în dificultate ori soliciți ajutor de la un concurent de la altă categorie” – explică Földi István, organizator al evenimentului.
Primul concurs de orientare din România a fost organizat din inițiativa unui grup de tineri arădeni conduși de Dávidházy Kálmán. Se întâmpla în octombrie 1947, la Covăsânț, în Munții Zărandului. Era, în fapt, prima ediție a „Cupei Zărandului”. Începând de atunci, concursul a fost organizat în fiecare an, fără întrerupere, ajungând la ediția 77 în acest an.
„Este cel mai vechi concurs de orientare (de cupă) din România, dar și din lume. Un motiv de mândrie pentru orice orientarist arădean și o onoare pentru fiecare participant” – spune Földi István.
Trimite articolul
XOare am putea cumva strica și acest lucru?
Că la asta ne cam pricepem.
Desigur nu fac referire la organizatori sau participanți.
Universităţile din Arad ce au facultăţi cu profil de sport şi au în programele de studiu disciplina “Orientare turistică” participă ?