Cunoscută drept „Troia Carpaților”, Cetatea Veche de la Sântana, una dintre cele mai mari fortificații ale epocii bronzului din Europa, este „vedeta” documentarului „Sântana Cetatea Veche”, realizat de arădeanca Flavia Dragoș. Filmul va fi proiectat în premieră la Cinematograful Arta, de pe strada Vasile Alecsandri, joi, 12 octombrie, de la ora 19.
„Filmul prezintă fortificația din epoca bronzului de la Sântana, dar urmărește și campania de excavare din 2022, cu tot ce înseamnă ea. Povestea fortificației este extrem de fascinantă și merită să fie cunoscută de cât mai multă lume”, spune Flavia Dragoș, realizatoarea filmului. Filmarea documentarului s-a întins pe durata unei luni, cât a durat și campania arheologilor din 2022.„Eu am fost cu ei în fiecare zi pe teren și am avut șansa să trăiesc «viața de pe șantier». Adică trezit la 5 dimineața pentru a face pozele din drona, muncă pe căldurile infernale ale lunii august, apoi prin noroi și alte lucruri care, bineînțeles, pot fi văzute joi, pe 12 octombrie, de la 19, la Cinema Arta”, adaugă Flavia Dragoș.
Fortificaţia de la Sântana este situată în zona de câmpie a Bazinului Mureşului Inferior, mai exact în vestul României, la aproximativ 25 km nord de oraşul Arad. Situl a atras atenția autorităților austriece încă de la sfârşitul secolului 18. Pe parcursul secolului 19 diverşi cărturari arădeni descriu valurile şi şanţurile fortificaţiei, atribuindu-le populaţiilor migratoare din primul mileniu AD, în speţă avarilor. Abia pe la mijlocul secolului 20 o echipă de arheologi din Arad şi Cluj-Napoca demonstrează că ridicarea fortificaţiei a avut loc pe parcursul epocii târzii a bronzului. Noi cercetări arheologice asupra sitului Sântana „Cetatea Veche” au fost întreprinse începând cu anul 2008. Descoperirile întâmplătoare şi săpăturile arheologice desfăşurate până în prezent ne înfăţişază imaginea unei fortificaţii dinamice ce îngrădeşte o suprafaţă de peste 130 ha.
Filmul ce va fi proiectat pe 12 octombrie la Cinema Arta a fost realizat de Flavia Dragoș, cu sprijin din partea Complexului Muzeal Arad, Universității Goethe din Frankfurt am Mein, Landes-Offensive zur Entwicklung Wissenschaftlich-ökonomischer Exzellenz, Muzeului Național al Banatului, Institutului de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române – Cluj-Napoca, Ministerului Culturii, Consiliului Județean Arad și Primăriei Sântana.
Trimite articolul
XFilm, carti…. pe cand se va putea vizita “Troia din Santana”!? Are de gand Primaria, cu ajutorul specialistilor, sa exploateze turistic aceasta bijuterue arheologica!? Cand? Cum? …. sa asteptam epoca Martienilor!?
-
Tu nu vezi cum arata orasul Santana.Si tu vrei muzeu in camp.Soseaua pana la Zimand toata denivelata.Nu inteleg asteptarea ta.
Vreau si eu sa il vad! Cum il vad si eu?