Organizat de Institutul Liszt și Centrul Cultural Maghiar din București și Asociația Jaques Faix din Arad, evenimentul va avea loc joi, 27 aprilie, începând cu ora 18, la Casa Pianului – Jacques Faix, situată pe Episcopiei, la numărul 25. Expoziția poartă numele „Turneul lui Liszt Ferenc în Banat, Transilvania, Muntenia şi Moldova, în 1846-47”, iar vernisajul va fi urmat de un recitalul susținut de pianista Anna-Andrea Antal.
În viaţa lui Liszt anul 1838 a însemnat începutul unei perioade de aproape zece ani în care a cucerit prin concertele sale toată Europa. Datorită lui s-a născut forma de reprezentare artistică pe care o numim astăzi recital de pian, pianistul fiind primit peste tot ca un superstar din zilele noastre. Spre finalul acestei perioade, în toamna anului 1846, începutul anului 1847, îndreptându-se spre Constantinopol, Liszt a petrecut câteva luni pe teritoriul de astăzi al României, timp în care a susţinut numeroase reprezentaţii. Expoziția prezintă modul în care a fost primit Liszt, condiţiile de călătorie, comentariile apărute în presa din acele vremuri, întâlnirile cu elita intelectuală locală, atrăgând atenţia şi asupra mărturiilor care există astăzi în oraşele în care a concertat Liszt.
Expoziția a fost realizată de graficiana Fülöp Mária Magdolna. Materialul foto şi textele au fost selectate şi redactate de Bara Hajnal, în baza cărţii „Clavir şi cobză” de László Ferenc, respectiv studiul intitulat „Liszt Ferenc”, de Lakatos István. După București, Mogoșoaia și Iași, expoziția ajunge de această dată la Arad, unul din orașele importante ale turneului de la mijlocul secolului XIX. În cadrul vernisajului va avea loc un recital de pian susținut de Anna-Andrea Antal, studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, laureată a primei ediții a Concursului Internațional de Pian din Târgu Mureș.
În programul recitalului vor fi cuprinse compozițiile Preludiu și fugă în sol diez minor de Johann Sebastian Bach, Sonata Les Adieux, în Mi bemol major, op. 81a de Ludwig van Beethoven, Suita Pour le piano – Sarabande de Claude Debussy, respectiv Ricordanza și Rapsodia ungară nr. 3, de Franz Liszt.
Expoziția și concertul vor avea loc în Casa Pianului, acel edificiu arădean în care a trăit și a muncit odinioară constructorul de piane și fotograful amator Jacques Faix.
Jacques Faix s-a născut la Arad, în anul 1870. Inițial , acesta a dorit să învețe să construiască orgi, urmând școala de meserii din Arad, dar în final a plecat la Viena să se specializeze în construirea de piane. Primul lui atelier de construit piane l-a inaugurat în anul 1896 în centrul Vienei, unde a fost apreciat pentru calitatea pianelor. În anul 1901, directorul artistic al Școlii de muzică din Arad (unul dintre cele 6 conservatoare muzicale din Europa la aceea vreme) îl contactează pe reputatul maistru constructor de piane propunându-i să se întoarcă la Arad cu scopul de a contribui la efortul elitei arădene de a organiza concerte cu mari artiști internaționali ai vremii, pe care Jacques Faix i-a cunoscut la Viena și nu numai.
Jacques Faix s-a mutat acasă cu familia în anul 1901, amenajând în clădirea de pe strada Battyhány (astăzi Episcopiei) nr. 25 atelierul său numit „Atelier de construire piane și depozit de piane” și un „Salon al pianului” unde organiza serate muzicale pentru elita socială și culturală a Aradului. Concertele pentru marele public le organiza în sala mare a hotelului „Crucea Albă” (astăzi Hotel Ardealul) unde au concertat mari nume precum: Pablo Casals, Anton Kneisel etc.
Casa familiei, care avea ca atracție principală muzica și promovarea artelor, a avut un rol important în viața culturală și socială a Aradului. Salonul lor a fost un loc notoriu de întâlnire a intelectualilor și artiștilor, vizitat adesea de celebritățile aflate în oraș. Poetul Ady Endre a trecut pragul salonului lor de mai multe ori, iar vizitei lui Pablo Casals îi stă mărturie fotografia acestuia cu dedicația pentru Jacques Faix.
Revenind la Franz Liszt și concertele sale de la Arad, merită menționat faptul că pianul la care acesta a cântat în cadrul a două concerte organizate în anul 1846 încă există, fiind recent restaurat de specialiștii Complexului Muzeal Arad. Pianul este expus în Pinacoteca muzeului arădean, în Palatul Cultural, după ce timp de câteva decenii a fost uitat într-un colț al foaierului Filarmonicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!