ARAD. 7-11 septembrie, Cinema Arta & Institutul Francez Timișoara. Acestea sunt zilele în care revine la Arad Festivalul internațional de film documentar fARAD. A noua ediție a festivalului este dedicată documentarului de investigație, una dintre temele fierbinţi ale acestei veri. Ca noutate, festivalul va depăşi anul acesta graniţele orașului. Potrivit organizatorilor, fARAD se extinde și la Timișoara, cu două proiecții speciale, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara. În 7 și 9 septembrie, în Grădina Institutului Francez, vor fi proiectate două filme urmate de discuții cu realizatorii.
<<“Documentarul de investigație”, notează despre ediția din acest an Dimitris Kerkinos, directorul artistic al fARAD, <<este un sub-gen specific al documentarului, care se revendică de la etosul și metodele jurnalismului de investigație, aplecându-se mai ales asupra unor tematici sociale și politice; bazându-se pe interviuri și cercetări de arhivă laborioase și susținut de pasionata dedicație a realizatorului pentru subiectul vizat, documentarul de investigație aduce la lumină informații pe care autoritățile și discursul oficial încearcă să le ascundă. El abordează, totodată, subiecte istorice sau culturale, dar și povești personale, acaparând spectatorul prin încorporarea unor formule narative captivante împrumutate de la thrillerele de ficțiune sau romanele polițiste – o tendință în creștere în ultima vreme. Într-un moment în care mass media este manipulată deopotrivă de politicieni fără scrupule și de lăcomia marilor corporații, documentarul de investigație poate juca un rol tot mai important, mai ales în sprijinirea calității democrațiilor noastre, aducând în atenție adevăruri inconfortabile și provocând sau hrănind dialogul pe subiecte socio-politice. Tributul adus în acest an la fARAD documentarului de investigație dorește să marcheze importanța în creștere a genului, scoțând în evidență teme fierbinți abordate, dar și formule narative și propunerile estetice îndrăznețe>>.
Laboratorul
Tot în cadrul festivalului, Laboratorul fARAD, dedicat tinerilor documentariști, va ajunge în acest an la a șaptea ediție. Este vorba de „Un laborator creativ unic în România, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFAȚ, care „include sesiuni de feedback pe proiectele în dezvoltare ale participanților, dar și un atelier practic intensiv dedicat sunetului de film documentar ca parte din viziunea creativă, susținut de Dana Bunescu, unul din cei mai importanți editori și designeri de sunet din industria de film din România”. Mai multe informații despre program și înscriere pot fi obținute de pewww.farad.ro/despre-lab.html.
Potrivit organizatorilor, programul integral al festivalului și numele invitaților vor fi anunțate la începutul lunii august pe www.farad.ro și pe pagina de Facebook a festivalului: www.facebook.com/FARAD.ro.
Cine este în spatele fARAD?
Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fostă Asociația Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film. Cea de-a noua ediție este realizată în parteneriat cu Institutul Francez Timișoara și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!