ARAD. Grigore Leșe, intrerpret de muzică tradițională din zona Lăpușului, Maramureș, doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere de la Universitatea București și Universitatea de Muzică București, cunoscut și ca realizator de emisiuni de televiziune, va prezenta, la Arad, concertul „Un secol de dor”, cu ocazia Zilei Culturii Naționale a României.
Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, va avea loc vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 18:30, la Cinematograful „Arta” din Arad și va cuprinde proiecția unui film documentar și un concert de muzică tradițională.
Concertul „Un secol de dor”
La concertul „Un secol de dor”, alături de Grigore Leșe, pe scenă vor fi: Mihaela Pletea – soprană, Maria Chifu – fagot și Demetra Gîrleanu – pian. Este vorba despre un concert amplu, ce va prezenta povestea trecutului nostru istoric, o îngemănare între muzica tradițională și cea academică.
Spectatorii vor putea asculta lucrări muzicale semnate de Béla Bartók, Serghei Rahmaninov, Johann S. Bach și Frederic Chopin. În repertoriul cunoscutului artist și al invitatelor sale se vor regăsi interpretări ale scrisorilor de pe front, hori de unul singur, zicăli de jale, de dragoste și de înstrăinare.
Documentar „Cufărul lui Eminescu”
Înainte de spectacol, de la ora 18:30, va fi proiectat, în premieră la Arad, documentarul „Cufărul lui Eminescu”, regizat de Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, după un scenariu de Bianca Beatrice Michi Nema.
Prezent la o licitație în care a fost scos la vânzare cufărul ce a aparținut marelui poet, un admirator fanatic al lui Eminescu cumpără acest obiect valoros și îl duce acasă. În prezența cufărului, tânărul devine preocupat de a descoperi istoria sa și a manuscriselor pe care Mihai Eminescu le păstra în cufăr.
Actorii Ion Caramitru (1942 – 2021) și Cristian Moțiu îi vor aduce pe spectatori mai aproape de lumea fascinantă a tinereții eminesciene unde poetul însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spre Viena, Berlin sau București.
Filmul poartă semnătura regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, care s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl său, Gheorge Eminovici. Filmul a fost realizat cu sprijinul științific al academicianului Alexandru Surdu, care a studiat, mai mulți ani, împreună cu filosoful Constantin Noica, caietele lui Eminescu.
Accesul, pe bază de invitaţie
Accesul la eveniment este gratuit și se face pe bază de invitație. Invitațiile vor fi distribuite luni, 8 ianuarie, marți, 9 ianuarie, și miercuri, 10 ianuarie, între orele 12:00 și 16:00, la Cinematograful „Arta”, str. Vasile Alecsandri nr.2.
Ziua Culturii Naţionale
În fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889).
Trimite articolul
XSa nu cumva sa se deschida usa dupa ce incepe ca el nu mai canta….va ceartă
Grija mare….
-
Corect. Stiu cei din Targu Lapus ce poate domnul Lese sa faca
Sper sa nu mai facă ocară țări noastre, mi-ar fi rușine sa mai cint…domnule Lese ..