În acest an se împlinesc 105 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a reprezentat un moment esențial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu cea mai frumoasă clipă din întreaga sa istorie: Marea Unire a tuturor românilor de la 1 Decembrie 1918.
„Prima provincie românească care a dat exemplul de reunire a ținuturilor românești înstrăinate a fost Basarabia. Ea venea ca o fiică spre mama sa România, având convingerea respectării principiilor celor mai avansate ale dreptului internațional și încrederea în viitorul poporului român unit sub coroana Regatului României”, afirmă Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
La Arad, primul act al realizării statului național unitar român va fi marcat de conferința științifică „Unirea Basarabiei cu România – începutul Marii Uniri”, care se va desfășura vineri, 7 aprilie 2023, începând cu ora 10, în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, fiind organizată de Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Asociația „ASTRA arădeană – 1863”, Asociația „Arad – trecut, prezent și viitor” și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.
Conferința va beneficia de participarea unor distinși invitați: dr. Igor Cașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, lector universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, dr. Virgiliu Pâslariuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, dr. Doru Sinaci, Instituția Prefectului – Județul Arad, prof. dr. Sebastian-Dragoș Bunghez, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad, dr. Maria Alexandra Pantea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, arădenii fiind invitați să audieze și un frumos intermezzo muzical susținut de tânăra interpretă Noemi Szentesi, elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, alături de Constantin Tălmaciu, solist instrumentist al Filarmonicii Arad.
Celebrând actul istoric de acum 105 ani, prețuind valorile românești de pretutindeni și pe cei care ni le-au lăsat moștenire, actul Unirii Basarabiei cu România din 27 martie/9 aprilie 1918 va rămâne „încrestat cu litere de aur în letopisețele neamului românesc”, după cum scria Ion Nistor în volumul „Istoria Basarabiei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!