ARAD. În ianuarie, la Filarmonică ne întâlnic cu partituri memorabile și invitati extraordinari, vom putea petrece seri fascinante, de bun augur pentru Noul An, și vom putea împărtășie sărbătorile muzicii și ale culturii cu toți cei dragi. Anul 2025 începe cu tradiționalul concert de Anul Nou, care va fi de această dată dedicat în totalitate lui Johann Strauss, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani. Regele Valsului va fi sărbătorit la Arad pe 3 ianuarie, de la ora 19, într-un concert de valsuri, polci și alte dansuri vieneze compuse de Strauss, într-un concert care îl va avea drept dirijor pe Cristian Neagu.
Al doilea concert al lunii ianuarie, ce va avea loc pe data de 9, va avea în centrul atenției „Lacul lebedelor” al lui Ceaikovski și Coppelia – Suitele I și II ale lui Leo Delibes. Cu premiera la Teatrul Bolșoi din Moscova în 1877, Lacul Lebedelor compus de Piotr Ilici Ceaikovski este unul dintre cele mai cunoscute balete din lume, cu toate că inițial nu a fost primit cu mare entuziasm de public, acesta nefiind obișnuit cu stilul simfonic al unei muzici pentru balet. Cea mai cunoscută versiune a baletului, modificată de Marius Petipa și Lev Ivanov, a avut premiera în 15 ianuarie 1895, la Teatrul Mariinsky, aceasta fiind, de altfel, cea mai populară versiune a baletului.
Coppelia, cu titlul original „Coppelia sau fata cu ochi de smalț” a fost compus în 1870 de Leo Delibes, având premiera pe 25 mai la Theatre Imperial de L’Opera din Paris. În România, premiera baletului a avut loc abia în 1954, la București. Și în cazul Coppelia, balerinul francez Marius Petipa este cel care a realizat o nouă versiune, mai bine primită de public. Cele două compoziții vor fi interpretate de orchestra simfonică arădeană sub bagheta dirijorală a lui Gheorghe Costin.
Eminescu, omagiat
Pe 14 ianuarie 2025, Filarmonica va marca Ziua Culturii Naționale și îl va omagia pe Mihai Eminescu, la 175 de ani de la nașterea poetului național. Concertul Filarmonicii va avea loc în ajunul zilei de 15 ianuarie, când se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului național.
„Se împlinesc la data de 15 ianuarie 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale fiind sărbătorită, conform tradiției, prin concertul corului academic, dirijat de Robert Daniel Rădoiaș o seară pe care ne-am imaginat-o în acest an alături de un invitat extraordinar: actorul Marius Bodochi. Vă chemăm, așadar, la o întâlnire cu totul aparte, să aducem împreună omagiul nostru marelui poet și culturii romane, să pătrundem în atât de vastul univers eminescian prin meșteșugul sunetului și al cuvântului! Nu ezitați să vă bucurați de miracolul lui!”, transmit cei de la Filarmonica Arad.
Luna ianuarie continuă cu un concert simfonic latino-american: „Fuego Latino-Americano” îl readuce în fața melomanilor arădeni pe dirijorul argentinian Ramiro Arista. Născut în Buenos Aires, acesta a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, cu ajutorul unei burse oferite de statul român. A colaborat de-a lungul anilor cu ansambluri precum orchestrele simfonice naționale din Republica Moldova, Venezuela, Bolivia sau Guatemala, dar și cu orchestre din Bulgaria (Rivne, Transkarpatica, Vinnitsa, Nikolaev etc.), România (Arad, Timișoara, Bacău, Botoșani etc.) sau Ucraina – fiind dirijor invitat principal al Filarmonicii Naționale din Liov.
În concertul de pe 16 ianuarie 2025, de la ora 19, orchestra simfonică arădeană, aflată sub bagheta lui Ramiro Arista, va prezenta publicului lucrări de Manuel de Falla, Vangelis, Jose Pablo Moncayo, Daniel Alomia Robles, Gerardo Matos Rodrigues, Astor Piazzola, Miguel Matamoros și alți compozitori care au reușit să transpună în partituri „focul” latino-american.
Dirijor britanic
Pe 23 ianuarie suntem invitați, de la ora 19, la un concert simfonic în care Filarmonica Arad va avea alături doi invitați de marcă: dirijorul Neil Thomson și violonistul Vlad Maistorovici. Născut la Pitești, violonistul a studiat la prestigioasa școală de muzică Yehudi Menuhin, alături de profesoara Natalia Boyarsky, continuându-și studiile la Royal College of Music, perfecționându-se apoi la București, Florența și Aldeburgh și desăvârșindu-și studiile la Conservatorul din Lausanne. Alături de el și orchestra arădeană, pe scenă se va afla și dirijorul britanic Neil William Thomson, dirijorul principal și directorul artistic al Filarmonicii Goias din Brazilia.
În fața publicului arădean, artiștii vor aduce Concertul pentru vioară și orchestră în și minor op.61 de Edward Elgar, compus la sugestia marelui violonist Fritz Kreisler, cel care l-a şi interpretat în primă audiţie în noiembrie 1910, împreună cu London Symphony Orchestra, condusă tocmai de compozitor. În același concert, melomanii arădeni se vor putea bucura și de „Scoțiana” lui Felix Mendelssohn. Simofnia a 3-a în La minor, op.56 a fost compusă între anii 1829 și 1842, inspirat fiind pentru această compoziție de prima sa vizită în Anglia. Cu toate că a mărutrisit familiei că locurile văzute în Scoția sunt cele care l-au inspirat, Mendelssohn nu a ales el însuși denumirea de „Simfonia Scoțiană”, aceasta popularizându-se după moartea compozitorului, când scrisorile sale către familie au fost redescoperite.
Johannes Brahms
Ultimul concert al lunii ianuarie 2025, ce se va desfășura pe data de 30, va aduce și el în fața publicului arădean doi invitați, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Arad. Este vorba despre dirijorul moldovean Cristian Spătaru și pianistul român de etnie maghiară Boldizsár Csíky Jr. Concertul simofnic de pe 30 ianuarie aduce în atenția publicului Concertul nr.1 în re minor pentru pian și orchestră op.15 și Simfonia a III-a în fa major op.90 de Johannes Brahms. Început în 1854 și desăvârșit de Brahms în 1858, Concertul pentru pian nr.1 opus 15 în re minor a avut premiera la Teatrul Curții Regale din Hanovra, pe 22 ianuarie 1859, într-un concert în care compozitorul a îndeplinit rolul de solist. Simfonia a III-a în Fa major opus 90 a fost scrisă în vara anului 1883, la Wiesbaden, în Germania, la șase ani după ce Brahms finalizase Simfonia a II-a. Premiera a avut loc pe 2 decembrie 1883, pe scena Orchestrei Simfonice Vieneze, fiind cea mai scurtă dintre cele patru simfonii compuse de Johannes Brahms.
Născut la Chișinău, în Republica Moldova, dirijorul invitat al concertului este Cristian Spătaru, absolvent al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. Cu studiile muzicale începute la vârsta fragedă de 8 ani, acesta a debutat ca dirijor de operă în 2022, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și ca dirijor de Balet în 2023, la aceeași instituție muzicală. Cel de-al doilea invitat al zilei de 30 ianuarie 2025 va fi pianistul Boldizsár Csíky Jr. Născut la Reghin, acesta a studiat la Liceul de Artă din Târgu Mureș și, ulterior, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A urmat cursuri post-universitare la Academia „Franz Liszt” din Budapesta și cursuri de măiestrie la Lübeck și la München, în Germania, dar și la Fontainebleau, în Franța. Doctor în muzică și profesor universitar la „Gheorghe Dima”, acesta este fiul compozitorului român de etnie maghiară Boldizsár Csiky, director al Filarmonicii din Târgu Mureș timp de aproape un deceniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!