Se va întâmpla vineri, 19 aprilie și sâmbătă, 20 aprilie, la Colegiul Național „Vasile Goldiș” și la Cafeneaua Literară Joy’s. Primul eveniment va face parte din proiectul „Scriitorii povestesc capodopere”, Ioana Nicolaie urmând să vorbească elevilor de la „Goldiș” despre „Modele feminine în literatură: de la Șeherezada la Ileana Simziana”. Evenimentul va avea loc pe 19 aprilie, de la ora 12, în sala festivă a Colegiului Național „Vasile Goldiș”.
Cel de-al doilea eveniment, parte a seriei „Domeniul public”, un program marca „Discuția secretă”, se va desfășura la Cafeneaua Literară Joy’s sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 17. În cadrul celei de-a treia sesiuni de lecturi și dialog din cadrul „domeniului public”, Ioana Nicolaie va citi o selecție de poeme din cea mai recentă carte a sa, „Noctiluca”, apărută anul trecut la editura Vellant.
Născută în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, Ioana Nicolaie a publicat mai multe volume de versuri: „Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf,” „Autoimun” (desemnat de către Uniunea Scriitorilor Cartea Anului în 2013); antologia „Lomografii”, dar și romanele „Cerul din burtă”, „O pasăre pe sârmă”, „Pelinul negru”, „Cartea Reghinei” (Premiul Radio România Cultural pentru Proză 2020, Premiul Naţional pentru Proză Iași, Premiul Agenţia de Carte, Premiul Observator Cultural Lyceum), respectiv „Tot înainte”. A semnat și câteva volume de literatură pentru copii, cum ar fi „Aventurile lui Arik”, „Arik și mercenarii”, „Ferbonia”, „Vertijia”, „Călătoria lui Medilo”, „Spionul KME” și, sub pseudonimul Robert Ersten, „Cum am supravieţuit clasei a VIII-a” și „Cum să spui te iubesc”.
A fost nominalizată la premii naţionale și internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul „Nordul” a apărut în germană, în 2008, „Cerul din burtă” a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar „O pasăre pe sârmă” a fost tradus în sârbă, în timp ce volumul „Autoimun” a apărut în bulgară în 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!