Uniunea Sârbilor din România va organiza, pe 28 ianuarie, tradiționalul spectacol de Sfântul Sava, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 19. Pe scenă vor urca ansamblurile „Izvor” din Saravale, „Plavi Delija” din Sânpetru German, „Sveti Đorđe” din Stanciova, „Sveti Nikola” din Deta, „Čanadske Zvezdice” din Cenad, „Mladost” din Timișoara și „Kolo” din Arad.
„Așa cum v-am obișnuit în fiecare an, după încheierea spectacolului artistic urmează balul tradițional de Sfântul Sava. Acesta va avea loc la salonul Marem, iar de buna dispoziție se va ocupa orchestra din Serbia. Informații despre bal se pot obține la 0748 405 366”, transmit reprezentanții Uniunii Sârbilor din România.
Sfântul Sava (1175 – 27 ianuarie 1235) a fost un prinț sârb a Zahulmiei și călugăr ortodox, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii și legislației sârbe, fondatorul Mănăstirii Hilandaru de pe Muntele Athos și un diplomat. S-a călugărit din tinerețe, primind numele monahal Sava. Numele său secular a fost Rastko Nemanici (în sârbă Растко Немањић/Rastko Nemanjić). A fost cel mai tânăr fiu al domnitorului sârb Ștefan Nemania și astfel membru al Casei Regale Nemanici.
Este considerat unul din cele mai importante figuri ale istoriei sârbe și este canonizat și venerat de Biserica Ortodoxă Sârbă. Viața sa și devotamentul său personal pentru poporul sârb au fost interpretate în multe lucrări artistice, din perioada medievală până în cea modernă. Catedrala Sfântul Sava din Belgrad îi poartă numele și este cea mai mare biserică din lumea ortodoxă.
Sfântul Sava, patron spiritual al școlilor sârbești, este sărbătorit anual pe 27 ianuarie (14 ianuarie în calendarul Iulian). Rămășițele sale pământești sunt păstrate la catedrala care-i poartă numele, din capitala Serbiei.
Trimite articolul
X,,Plavi Delija” sunt din Sânpetru Mare nu din Sânpetru German!