După 10 ani de călătorii prin țară alături de pianistul Horia Mihail, anul acesta violonistul Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa, Simina Croitoru, să ducă muzica clasică împreună în satele şi comunele din România, dar și pe scenele unor mari orașe din țară, urmând ca la finalul turneului, la Ateneul Român din București, să li se alăture și pianistul Horia Mihail.
În timp ce repetă împreună cu fiica sa programul turneului de anul acesta, violonistul Gabriel Croitoru rememorează cum a început totul acum zece ani:
„Îmi amintesc că era 2012 când am început acest turneu. Ne propusesem, asemenea lui George Enescu, să străbatem țara și să dăruim muzica noastră oamenilor care nu au acces la astfel de spectacole. Unul dintre concerte a fost într-un sat de lângă București, localnicii fuseseră trimiși de preotul din sat la Căminul Cultural să ne asculte. Printre ei, o mamă cu șapte copii, cel mai mic avea vârsta de acum a nepoțelei mele. Și acum mă emoționez când îmi amintesc cu câtă atenție și drag au ascultat copiii recitalul nostru și cum îmi mulțumea mama la final. Atunci am știut că este bine ceea ce facem și că vom continua să ducem Marea Muzică acolo unde nimeni nu se gândește la ea”.
În 2022, turneul revine într-o nouă formulă, în care violonistul Gabriel Croitoru, alături de fiica sa, Simina Croitoru, duc muzica lui George Enescu la rădăcinile satului care au inspirat-o, desființând astfel prejudecată că muzica clasică „nu e pentru toată lumea”. Așa cum Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial, dăruindu-și muzica celor bolnavi, răniți ai războiului, azi, în versiunea modernă, muzica ajunge la cei care în mod obișnuit nu au acces la astfel de spectacole, locuitorii din satele şi comunele României. Turneul va trece prin sate și orașe din județele Bistrița-Năsăud și Arad și se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în București, în seara de 19 noiembrie, unde celor doi violoniști li se va alătura și pianistul Horia Mihail.
Concertul de la Palatul Cultural din Arad va începe la ora 19, iar intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Turneul este produs de Pro Contemporania, cu sprijinul Alliance Healthcare, Aqua Carpatica, JTI și în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”. La nivel local, parteneri sunt Biblioteca Județeană „A.D.Xenopol”, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură și Filarmonica Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!