Luni seară, după meciul cu Astra, scor 1-1, Ilie Dumitrescu a anunţat că renunţă la funcţia de tehnician al echipei Steaua. precizând că nu poate să stea într-un loc în care un este dorit. Vina cea mai pentru plecarea lui o au, aşa cum spune el, “sută la sută suporterii”. El a fost numit în funcţie la 11 august, în locul lui Victor Piţurcă.
La Steaua, el a înregistrat, în campionat, două victorii, două remize şi o înfrângere. Dumitrescu a reuşit calificarea în grupele Ligii Europa cu Steaua, după ce a trecut de Grasshopper Zurich, iar în a doua competiţie europeană steliştii au debutat cu un eşec, scor 1-4, cu Liverpool.
Dumitrescu s-a născut la 6 ianuarie 1969 la Bucureşti şi a evoluat ca jucător la Steaua, FC Olt, Tottenham, FC Sevilla, West Ham United, Club America şi Atlante, ultimele două echipe fiind din Mexic. Cariera de fotbalist şi-a încheiat-o la numai 30 de ani, în 1999, acolo unde a început-o, la Steaua. A fost de 62 de ori component al echipei naţionale a României, pentru care a marcat 20 de goluri.
După retragere, Ilie Dumitrescu, un pasionat de artă, a cochetat cu intenţia de a deveni impresar şi apoi conducător de club. I s-a propus în februarie 1999 să devină preşedinte al clubului Poli Iaşi, dar a refuzat. El a fost ceva mai mult de o lună director sportiv la FC Braşov, însă a demisionat în octombrie 2000 din funcţie. Dumitrescu a îmbrăţişat apoi cariera de antrenor, pe care a desfăşurat-o timp de nouă ani în trei ţări, România, Cipru şi Grecia, fără a reveni la vreo echipă pe care a pregătit-o înainte şi fără să stea mai mult de opt luni la o formaţie.
Prima echipă pe care a antrenat-o a fost Oţelul Galaţi, între decembrie 2000 şi iunie 2001. Dumitrescu a salvat pe Oţelul de la retrogradare, dar a renunţat la funcţie pentru a prelua pe FC Braşov. Aici nu a rezistat decât două luni, iulie – august 2001, fiind demis de patronul clubului, Ioan Niculaie, după trei etape în Liga I.
În decembrie 2001, Dumitrescu a plecat în Cipru, la Alki Larnaca, de unde a demisionat după patru luni, în aprilie 2002, în ciuda eforturilor făcute de responsabilii formaţiei de a-l păstra pe banca tehnică.
El a preluat apoi naţionala de tineret a României, pe care a condus-o în perioada august – octombrie 2002, demisionând după înfrângerea cu Norvegia, scor 0-1, din preliminariile Campionatului European din anul 2004.
Dumitrescu a semnat apoi cu FCM Bacău, unde a stat ceva mai mult timp: octombrie 2002- mai 2003. El a demisionat înaintea ultimei etape, FCM Bacău fiind ultima echipă pregătită de el în România înainte de a prelua Steaua.
Ilie Dumitrescu a revenit în Cipru şi a antrenat pe Apollon Limasol (iunie 2003 – ianuarie 2004), formaţie de la care a demisonat după ce a primit oferta de a pregăti una dintre echipele de tradiţie din Grecia, AEK Atena, dar nici aici nu a zăbovit (februarie – mai 2004). Au urmat apoi alte echipe elene cu alte prezenţe scurte pe banca lor tehnică: Aigaleo (ianuarie – mai 2005), Akratitos (iunie – octombrie 2005), Kalithea (octombrie 2005 – februarie 2006) şi PAOK Salonic (februarie – octombrie 2006).
După aproape trei ani de pauză, în care s-a dedicat mai mult afacerilor, Ilie Dumitrescu s-a decis să revină în Grecia, dar a stabilit un “record” personal greu de egalat. El a fost numit, în mai 2009, în funcţia de antrenor principal la Panthrakikos, pe care a condus-o o etapă în campionatul elen. La sfârşitul lunii august 2009, echipa a pierdut primul meci în campionat, scor 1-2, pe teren propriu, cu Iraklis Salonic, iar Dumitrescu a fost demis.
Devenit comentator TV, Dumitrescu a primit propunerea de a antrena Steaua, în locul lui Victor Piţurcă. El a plecat după 40 de zile şi opt meciuri…
mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!