Antrenorul care a condus Steaua la câştigarea Cupei Campionilor Europeni din 1986, Emerich Ienei, a declarat, joi, la 24 de ani de la finala CCE de la Sevilla, că românii uită prea repede de performanţa de atunci şi de valorile pe care le au.
„Acum, mă simt mai bătrân cu 24 de ani. Eu nu cred că s-a dat suficientă importanţă acestui trofeu câştigat şi râvnit de toată Europa. Românii uită prea repede de valorile pe care le au. Sunt puţine valorile, dar au avut şi românii nişte valori certe. Eu nu sunt omul care să popularizez performanţa asta, ea va rămâne în istorie”, a spus Ienei.
Ienei consideră că trebuie rememorate nu doar câştigarea CCE din 1986 ci şi performanţele ulterioare ale echipei „roş-albastre” din acea perioadă.
„Spaniolii n-au intuit că Steaua poate câştiga Cupa Campionilor Europeni. Era şi regele Juan Carlos, au pregătit masa de sărbătorire a Cupei Campionilor, le-am stricat seara. Steaua nu a câştigat doar finala Cupei Campionilor din 1986, ea a fost în topul Europei câţiva ani de atunci. A mai jucat o semifinală, încă o finală. Nu a fost doar o stea trecătoare”, a explicat el.
Fostul antrenor stelist crede că jocul retur cu Anderlecht, scor 3-0, din semifinala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a fost cel care le-a dat încredere jucătorilor săi de atunci.
„A fost o chestiune foarte importantă pentru noi în semifinală să trecem de Anderlecht. Cred că a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale unei echipe româneşti în cupele europene, returul cu Anderlecht. Atunci a fost o chestiune de speranţă pentru noi că putem face ceva în finală. Noi eram outsideri. Europa nu se aştepta la o echipă din sud-estul Europei în finală. A fost o mare surpriză dar se mai întâmplă şi din astea”, a mai spus el.
Fără sărbătoare
Tehnicianul a precizat că s-a dorit anul acesta sărbătorirea într-un cadru festiv a performanţei din 1986 de către guvernul României dar s-a renunţat între timp la idee.
„Probabil o să schimbăm nişte vorbe prin telefon, noi, cei care am fost acolo. Probabil că nu există bani pentru treaba asta, dar există pentru altceva…”, a concluzionat Emerich Ienei.
A.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!