Anunţul a fost făcut marţi de serviciul de monitorizare a climei din UE.
Temperaturile medii înregistrate în 2022 – an care a cunoscut o cascadă de dezastre naturale fără precedent, devenite mai probabile şi mai mortale din cauza schimbărilor climatice – fac din acest an al 5-lea cel mai cald de la începutul evidenţelor, în secolul al XIX-lea, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service.
Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Europei, doborând recordurile de temperatură în ţări precum Italia, Spania şi Croaţia.
Valurile puternice de căldură au provocat peste 20.000 de decese „în plus” în ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie.
Evidenţele Copernicus Climate Change Service datează din 1950, dar alte serii de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al 5-lea cel mai călduros an din lume cel puţin din 1850.
Planeta este cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit C3S. Copernicus a precizat că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii.
„Ne confruntăm deja cu consecinţele devastatoare ale încălzirii”, a spus, potrivit Reuters, directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a făcut apel la acţiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 şi adaptarea la schimbările climatice.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
Xcred ca incet incet vom cauta Partidul verde pe buletinele de vot!