În cadrul unei ședințe speciale, din 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a avut rezultat uciderea a 6 milioane de evrei din Europa și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
Pe 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, aflat astăzi în Polonia, a fost eliberat de armata sovietică.
Cu ocazia comemorării acestei zile importante, vineri, la Templul Coral din Capitală, a avut loc o ceremonie specială. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul zilei.
„Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului reprezintă un prilej de reflecţie asupra unuia dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei omenirii. Aducem astăzi un pios omagiu victimelor Holocaustului, celor care au pierit într-un mod barbar, supravieţuitorilor acestei imense tragedii, precum şi urmaşilor acestora. De asemenea, onorăm memoria tuturor celor care şi-au riscat vieţile şi s-au sacrificat pentru a-şi apăra semenii.
[…] Cu toţii avem responsabilitatea de a contribui la consolidarea unor societăţi care promovează în continuare valorile democratice şi le apără în faţa atacurilor celor care vor limitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
România a făcut paşi importanţi în direcţia prezervării memoriei şi combaterii extremismului, xenofobiei, antisemitismului şi urii, prin adoptarea unei legislaţii moderne, care să ofere mecanisme prin care derapajele pot fi sancţionate, dar şi pentru păstrarea şi transmiterea către generaţiile tinere a testamentului Holocaustului. Reconfirm angajamentul României de a păstra memoria victimelor Holocaustului şi de a depune toate eforturile necesare pentru a ne asigura că nu vom uita şi ne vom asuma ferm în continuare valorile democratice fundamentale”, a transmis șeful statului.
Premierul Nicolae Ciucă a amintit de această lecţie dură a istoriei.
„Aducem omagiu uneia dintre cele mai cumplite pagini din istorie când ura, barbaria şi crima au adus umanitatea la tăcere şi au distrus destinele a milioane de oameni vinovaţi. Marcăm 78 ani de la lichidarea lagărului de exterminare la Auschwitz, într-un loc emblematic pentru comunitatea evreiască din România, care a fost martor atacurilor brutale împotriva evreilor în timpul pogromului de la Bucureşti, ianuarie 1941″, a amintit Ciucă despre seria de manifestări violente şi crime împotriva evreilor, în timpul Rebeliunii legionare din ianuarie 1941.
Liderul PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că este important să luptăm împotriva populismului, xenofobiei, demagogiei şi antisemitismului.
„Mă voi împotrivi întotdeauna cu toate forţele violenţei şi extremismului, deoarece crezul meu este că doar prin toleranţă şi dialog putem construi punţi veritabile”, a declarat el.
În discursul rostit la Templul Coral, preşedintele Senatului Alina Gorghiu a afirmat că antisemitismul, xenofobia şi rasismul sunt în continuare pericole de actualitate, că politicul nu are voie să fie apatic, iar dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră şi noi toţi vom avea de suferit. Ea mai spus că ştie că România are instrumentele necesare pentru a le combate.
La ceremonie au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti-Cultul Mozaic, Silviu Vexler, preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi Şeful Statului Major al Apărării, General Daniel Petrescu.
Holocaustul, comemorat în Parlamentul European
Joi, 26 ianuarie, în cadrul Parlamentului European a avut loc o sesiune plenară care marchează Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului.
„Este cea mai mare crimă din istorie. O crimă menită să șteargă un popor de pe fața pământului. O crimă menită să provoace groază unor generații întregi. O crimă care a modelat proiectul nostru european modern, într-o întruchipare a promisiunii atemporale: să nu se mai întâmple niciodată.
În ciuda anilor care au trecut, comemorarea Holocaustului rămâne esențială, deoarece antisemitismul încă există, iar generația noastră este ultima care ascultă mărturii directe ale supraviețuitorilor Holocaustului”, a declarat în deschiderea ceremoniei de comemorare, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Parlamentul European va apăra întotdeauna valorile respectului, demnității umane, egalității și speranței, a promis Metsola, adăugând că Parlamentul nu va fi niciodată redus la tăcere în lupta sa pentru apărarea valorilor umane și respingerea urii și discriminării.
Președintele Israelului, Isaac Herzog, a fost prezent la sesiune și a cerut Parlamentului European (PE) să depună eforturi pentru eradicarea antisemitismului în Europa și să adopte definiția antisemitismului a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.
„Trebuie să vă asigurați că fiecare evreu care dorește să trăiască în țările dumneavoastră poate face acest lucru în siguranță și fără teamă”, a aclamat Herzog.
Prin educație, legislație și orice alte instrumente de care dispun, eurodeputații și UE ar trebui să se angajeze să elimine rasismul, ura și antisemitismul sub toate formele lor. De asemenea, președintele Herzog a solicitat Parlamentului European să adopte definiția antisemitismului a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.
Pentru Herzog, antisemitismul și negarea Holocaustului încă există, sub noi forme și răspândite prin canale noi – în special pe internet.
„Distanța dintre o postare pe Facebook și distrugerea pietrelor funerare într-un cimitir este mai scurtă decât ne-am putea imagina”, a spus acesta. „Mesajele bolnave de pe Twitter pot într-adevăr ucide”, a adăugat el.
Trimite articolul
Xam fost acolo. merita vizitat
-
În lagărele de la Sighet, Gherla, Aiud ai fost ?
-
csm, acolo nu-si baga nasu’ pt . ca nu-i permite ciuma rosie a tot biruitoare!
-
oare cineva din conducerea statului german participa la aceste manifestatii in fostul lagar?
-
Au fost aproape toti : Steinmeier, Scholz, Baerbock, s.a.m.d.
Userul “eu” nu crede in Holocaust. Dupa el totul a fost o inselaciune si o gluma. Antisemitism absurd
-
Exista o multime de idioti care neaga acest lucru , cred ca acesti cretini ar trebui luati pe sus si dusi in astfel de locatii unde milioane de oameni si au fost ucisi , am fost la Dachau , doua zile dupa vizita am fost marcat de faptul cat de animalic este omul
-
Tu ești marcat pe unicul tau neuron care zace in permafrost, F.I.
-
Trebuia sa fi vazut in Sarajevo, cat de animalic poate fi omul. La Dachau ai vazut doar poze si obiecte ramase de pe timpuri. Trebuia sa fi vazut “live”, cat de animalici au fost.
-
-
“Userul “eu” nu crede in Holocaust” Pe userul “eu” nu il intereseaza de Holocaust ! Tembel cu diploma esti ! Inainte de a face mobbyng pe aici, fugi la baie sa fa altceva cu mainile !
-
Nu are nici măcar un locuitor la mansarda lui intitulata BOSTAN. Cerei prostului sa fie domn.
-
Iarasi ciolovecii negationisti in actiune, ‘telectuali de santier.
-
La cum scrieti amandoi, cred ca n-ar fi rau sa mergeti inapoi in clasa a doua.
Sau mai pe intelesul vostru:
L-a cum scrie-ti amandoi, cred c-a nar fii rau s-a merge-ti anapoi an clasa a doa.
-
-
E bine ca nu uitam istoria ca sa nu o repetăm.
Totul este adevarat
Dar vad ca sa uitat istoria in cazul lagarelor rusești unde cam tot atat de multi oameni au murit dar nimeni nu zice nimic si paradoxal mama rusie face victime colaterale chiar si in momentul de fata .
-
Pe deasupra mujicii vor sa-l dea uitarii si pe Soljenitin, cu “Arhipeleagul Gulag”