Olot. Maria Branyas supravieţuise pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, precum şi Covid-ului, pe care l-a contractat în 2020, la puţin timp după ce a împlinit 113 ani, şi de care s-a vindecat în câteva zile.
Maria Branyas era decana de vârstă a umanităţii, conform Grupul de Cercetare Gerontologică (GCG) din Statele Unite şi Cărţii Recordurilor Guinness.
Ea i-a succedat franţuzoaicei Lucile Randon, care a decedat la 118 ani în ianuarie 2023.
După moartea Mariei Branyas, cea mai vârstnică persoană în viaţă este japoneza Tomiko Itooka, născută la 23 mai 1908, în vârstă de 116 ani, conform GCG.
Branyas locuia în căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia, de peste 20 de ani.
Născută la 4 martie 1907 în San Francisco (vestul Statelor Unite), unde familia sa emigrase, ea s-a întors în Spania în 1915. În 1931 s-a căsătorit cu un medic (care a murit la 72 de ani). Ea a avut trei copii, dintre care unul a decedat la 86 de ani, precum şi 11 nepoţi şi numeroşi strănepoţi.
Fiica sa cea mică, Rosa Moret, octogenară, a explicat la un moment dat că mama sa „nu a fost niciodată la spital şi nu a avut niciodată vreo fractură”.
O echipă de la Universitatea din Barcelona i-a studiat ADN-ul pentru a afla care era secretul longevităţii sale. Unul dintre cercetători, Manel Esteller, s-a declarat surprins de starea sa bună de sănătate, într-un interviu publicat în octombrie 2023 de cotidianul spaniol ABC, unde precizează că era lucidă, nu prezenta nicio afecţiune cardiovasculară, iar singurele probleme pe care le avea ţineau de mobilitate şi de auz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!