Fostul preşedinte al URSS era internat în spital de la începutl lunii iulie. Fostul preşedinte al Uniunii Sovietice şi secretar al Partidului Comunist Mihail Gorbaciov a murit. Fusese internat la începutul lunii iulie, sub dializ, potrivit agenţiei ruse Interfax.. Avea 91 de ani
Agenţia Tass a relatat că Gorbaciov va fi înmormântat la cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soţia sa, Raissa.
Gorbaciov a fost protagonistul scenei mondiale la sfârşitul anilor 1980, determinând sfârşitul Războiului Rece şi căderea Zidului Berlinului.
Gorbaciov, ultimul lider al URSS
În seara zilei de 25 decembrie 1991, preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov şi-a anunţat demisia într-un discurs televizat, punând oficial capăt a 74 de ani de istorie sovietică.
În memoriile sale, Gorbaciov, acum în vârstă de 90 de ani, a deplâns cu amărăciune eşecul său de a împiedica dispariţia URSS.
“Încă regret că nu am reuşit să aduc nava aflată sub comanda mea pe ape liniştite, nu am reuşit să duc la bun sfârşit reformarea ţării”, a scris Gorbaciov.
Adâncirea problemelor economice şi mişcările secesioniste ale republicilor sovietice au făcut ca în finalul anului 1991 prăbuşirea sovietică să fie aproape inevitabilă.
Lovitura de stat, orchestrată de comunişti radicali, ce a eşuat în august 1991 a fost un catalizator cheie, erodând dramatic autoritatea lui Gorbaciov şi încurajând mai multe republici sovietice să caute independenţa.
În timp ce Gorbaciov făcea eforturi disperate pentru a negocia un nou “tratat de uniune” între republicile sovietice pentru a păstra URSS, el s-a confruntat cu o rezistenţă dură din partea rivalului său, preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, şi a altor lideri ai republicilor sovietice care doreau independenţa.
La 8 decembrie, liderii Rusiei, Ucrainei şi Belarusului s-au întâlnit la o cabană de vânătoare, declarând că URSS a murit şi anunţând crearea Comunităţii Statelor Independente. Două săptămâni mai târziu, alte opt republici sovietice s-au alăturat alianţei nou formate, punându-l pe Gorbaciov în faţa unei alegeri dure: să demisioneze sau să încerce să evite destrămarea ţării prin forţă.
Liderul sovietic a analizat dilema dificilă în memoriile sale, subliniind că o încercare de arestare a liderilor secesionişti ar fi putut duce la o baie de sânge, deoarece loialitatea structurilor militare era divizată.
“Dacă aş fi decis să mă bazez pe o parte a structurilor armate, acest lucru ar fi declanşat în mod inevitabil un conflict politic acut, plin de sânge şi cu consecinţe negative de anvergură.Nu puteam să fac asta: Aş fi încetat să mai fiu eu însumi”, a scris Gorbaciov.
Gorbaciov şi cronologia prăbuşirii URSS
1985-1989 : Mihail Gorbaciov şi Perestroika
Mihail Gorbaciov devine lider sovietic în martie 1985. Acest cadru de partid tânăr (56 de ani) în raport cu media de vârstă a conducătorilor URSS din perioada respectivă, demarează un plan de reformă, Perestroika, pentru a salva o economie afectată de prăbuşirea preţului petrolului, penuria cronică de bunuri de consum şi o datorie statală în creştere.
Blocată în Afganistan de zece ani, Armata Roşie se retrage în 1989.
1989: Prăbuşirea blocului comunist
În mai, Ungaria îşi deschide frontierele cu Austria, prima breşă în Cortina de Fier. În iunie, în Polonia, în urma unor alegeri semilibere, sindicatul anticomunist Solidarnosc pune capăt hegemoniei Partidului Comunist. Gorbaciov nu intervine.
În toamnă, regimurile comuniste din Europa de Est cad unul câte unul, iar Moscova, în continuare, nu intervine. La 9 noiembrie, cade Zidul Berlinului, apoi are loc “revoluţia de catifea” în Cehoslovacia, iar România îşi execută liderul, pe Nicolae Ceauşescu. Blocul socialist nu mai există.
1990-1991: Implozia URSS
În 1990, republicile URSS îşi manifestă pretenţiile de autonomie. În iunie, Rusia, cea mai mare dintre ele, îşi proclamă suveranitatea sub impulsul lui Boris Elţîn, marele adversar politic al lui Gorbaciov.
În martie 1990, Lituania îşi proclamă independenţa. În ianuarie 1991, trupele sovietice intervin (13 morţi) dar sfârşesc prin a se retrage. Moscova pierde.
Gorbaciov negociază un nou tratat pentru a salva URSS, dar la 19 august, consevatorii comunişti organizează un puci. Lovitura de stat eşuează. Nouă republici sovietice îşi declară independenţa în august şi septembrie.
La 8 decembrie, liderii rus, ucrainean şi belarus semnează un tratat punând capăt URSS. La 25 decembrie, preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, demisionează.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XDeci tot a regretat, până în ultima clipă trăită, destrămarea hidrei comuniste.
RIP, Gorby !
Fara tine, lumea de azi nu ar fi aratat asa.
să meargă în iad.
-
De era al tau Putin in ’89 la conducerea URSS mancai si acum doar pita cu ceapa si slanina.
-
Slanina cu ceapa e mancarea traditionala a taranului roman cand merge la munca campului.Tu insa poti manca greieri goange si coropisnite si sa lasi naibii branza ouale carnea de pui porc si vita asa cum recomanda cei de la Bruxelles in frunte cu doamna Ursula Von der Leyen .
Se pare ca asa ceva o sa mananci pe viitor viermi si goange daca ne conduc mai departe unii ca Ursula von der Leyen.
Nu degeaba alaltaieri premierul Poloniei a declarat presei ca intrerupe ori ce colaborare cu sefii UE de la Bruxelles pt ca impun multe lucruri impotriva traditiilor nationale ale popoarelor din cadrul UE !Reticienti in colaborarea cu Bruxelles-ul mai sunt si slovenii ungurii si altii
Asa ca las=o jos cu rusii ca măcăne! VEzi de sefii nostri de la Bruxelles intâi!-
Da prostule era mancare traditionala a taranului roman. Dar era pentru ca nu avea altceva si taranul roman dupa ce manca niste slanina cu ceapa mergea la camp si muncea pana ii sareau capacele si ardea toata grasimea si colesterolul din slanina nu statea ca tine la televizor si se facea de o maja
-
Esti atat de prost ca ma mir ca ai invatat limba romana. Esti ori nascut dupa 90 ori la Moscova. Nu era altceva de mancat, taranul nu avea optiunea, dar nici despre a avea optiunea sau libertatea de a alege nu ai invatat, nu ai cum, in scoala comunista nu exista notiunea de libertate de a alege.
-
-
Mihail Gorbaciov a fost singurul comunist din istorie, care a avut păreri personale dar si o sotie care nu l-a depasit in greutate!
si Pacepa a murit …………………. !
A dus cu el si secretele lunii Decembrie ……….89!!!!!!!!!!!!!
bine ca sa dus si acest criminal
-
Da!s-a dus fara sa spuna nimic de prezenta masiva ”turistilor” rusi in Romania anului 1989
RIP.. Un mare om,un mare lider, un campion al democratiei si al Lumii libere,dealtfel ,este si laureat al Premiului Nobel pentru Pace..Desigur,pentru putinologii din online, nu este vazut cu ochi buni,pentru ei, reprezentativ este criminalul blond…
pt ce a facut a primit premiul Nobel pt …pace ………………din partea marilor puteri occidentale………….!
-
Nae, ca doar nu-l medalia putin cu ordinu’ lenin, xi cu cel al lu’ mao si un cu a lu’ kim!
-
da mă si Pacepa a fost medaliat de americani cam tot asa……
-
-
…adica de la cei care au dreptul sa-l acorde,ca in rest…la cine te-ai fi asteptat sa acorde premiul? dictaturile si regimurile opresive??
-
draga Nae ce a facut?terminati cu aberatiile ca el a pus capat comunismului…comunismul a picat de bun de eficient ce era….nu la impuscat el pe Ceausescu ,judecati l pe iliescu el are vina pentru crimele din decembrie 89 de la primul pana la ultimul …ma rog dupa 21 mai exact
RIP. Noi încă așteptăm. Iliescu nu și nu. E încăpățânat rău…
Sa nu uitati toti cei care il criticati pe Gorbaciov: daca nu era el, poate ca nu ati fi avut ocazia sa scrieti ceea ce scrieti!
-
Aradene, bine punctat, ca astia nu se revoltau nici amu’, daca sedeau 3 ore la rand, dar li se terminau “frații petreuș”, chiar in momentul fericit cand ajungeau la pult, in falimentara!
-
Gunoaiele se apreciază reciproc
vezi Gorbaciov , intalnirea sefilor de stat de la Malta ( 1989) si .. evenimentele din Decembrie 89 in Romania………….hai pa !
RIP Mihail Gorbaciov ! Un comunist mai capitalist decat capitalistii de azi,o minte deschisa catre democratie. Pacat ca s-a dus,noi raminem cu leprele noastre,care nu sunt in stare de nimic.
Iliescu’…ia exemplu’…