Ucraina şi Rusia s-au acuzat de bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, unde oficialii au anunţat că au întrerupt alimentarea cu energie electrică luni şi au scos din funcţiune singurul reactor rămas în funcţiune.
Incidentul a avut loc în timp ce forţele ucrainene şi-au intensificat contraatacurile în sud şi est, ridicând steagul naţional într-un oraş din provincia Herson, regiune sudică ocupată de Rusia încă din primele zile ale războiului.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citând informaţii furnizate de Ucraina, a declarat că linia electrică de rezervă a centralei a fost oprită pentru a stinge un incendiu, dar că linia în sine nu a fost deteriorată şi va fi reconectată.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că centrala are suficientă energie electrică pentru a funcţiona în siguranţă şi că va fi reconectată la reţea odată ce energia de rezervă va fi restabilită.
Prezenţa AIEA la centrală a fost redusă la doi membri ai personalului. Şeful AIEA, Rafael Grossi, va publica marţi un raport privind Ucraina, inclusiv centrala, iar apoi va informa Consiliul de Securitate al ONU, a precizat AIEA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni că se apropie o “catastrofă radioactivă” şi a declarat că bombardamentele au arătat că Rusiei “nu-i pasă ce va spune AIEA”.
Preocupările nucleare se adaugă la lupta energetică dintre Moscova şi Occident. Preţurile europene la gaze au crescut luni, deoarece Rusia a ţinut închisă principala sa conductă de gaze către Germania, ceea ce a adus temeri legate de o iarnă grea pentru consumatorii şi întreprinderile de pe continent.
Moscova dă vina pe întreruperea reparaţiilor şi întreţinerii echipamentelor, cauzată de sancţiunile occidentale, pentru oprirea fluxului de gaze prin Nord Stream 1, principala sa conductă către Germania. Rusia trebuia să redeschidă conducta sâmbătă, dar acum spune că o scurgere de petrol a forţat închiderea acesteia pe termen nelimitat.
Directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, a declarat marţi pentru Reuters că Nord Stream 1 nu va relua livrările până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte. Siemens Energy a declarat sâmbătă că nu a fost însărcinată să efectueze lucrări de reparaţii şi că scurgerea raportată de Gazprom nu va afecta funcţionarea conductei.
Europa şi Statele Unite acuză Rusia că foloseşte energia ca pe o armă.
Kremlinul a avertizat luni Occidentul că va riposta după ce miniştrii de finanţe din Grupul celor şapte au convenit săptămâna trecută asupra unui plafon pentru a exercita presiuni asupra Rusiei în legătură cu acţiunile sale din Ucraina.
Kievul a făcut luni cea mai îndrăzneaţă afirmaţie de până acum privind succesul pe câmpul de luptă în contraofensiva sa de o săptămână împotriva forţelor ruseşti din sud. După zile de tăcere cu privire la noua lor ofensivă, oficialii ucraineni au postat online o imagine cu trei soldaţi ridicând steagul albastru şi galben al Ucrainei pe un acoperiş, presupus a fi în Vysokopyllya, în nordul oraşului Herson.
Comandamentul de sud al Ucrainei a declarat marţi că patru depozite de muniţii ruseşti au fost distruse în trei districte din regiunea Herson în ultimele 24 de ore.
Podurile peste râul Dnipro au fost bombardate, a adăugat acesta.
Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.
Într-o recunoaştere rară a contraofensivei ucrainene, agenţia de ştiri TASS a citat luni un oficial instalat de Moscova în regiunea Herson care a declarat că planurile pentru un referendum privind aderarea la Rusia au fost suspendate din cauza situaţiei de securitate.
Statul major al Ucrainei a declarat luni târziu că forţele ruse au fost respinse într-o zonă nespecificată din apropierea Kramatorsk – oraş cheie din estul regiunii Doneţk.
Luni seară, un atac cu rachete al forţelor ruse a distrus un depozit de petrol în districtul Kryvorizsky din regiunea Dnipropetrovsk, au declarat autorităţile.
Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, o etichetă pentru care Ucraina a făcut presiuni, dar despre care Moscova a avertizat că ar rupe legăturile cu SUA.
Serviciile secrete americane au evaluat că Moscova cumpără muniţie de artilerie din Coreea de Nord, în condiţiile în care sancţiunile încep să reducă capacitatea Rusiei de a susţine operaţiunea militară, a relatat luni New York Times.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!